Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är egna vattenbombplan ingen bra idé

Annons
Lionel Bonhomme var en av de franska före detta stridspiloter som bekämpade den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Han berättade då att så gott som alla hans kolleger kom från det militära.Foto: Alexander Carlsson

De senaste dygnen har skogsbränderna härjat i stora delar av landet. Räddningstjänst, hemvärn och frivilliga gör heroiska insatser i bekämpningen. Många helikoptrar har satts in och nu senast har två italienska brandbekämningsplan anlänt för att hjälpa till.

Nu höjs röster från allmänhet och inte minst de journalister som bevakar bränderna att Sverige borde införskaffa egna plan. Inte minst inrikesministern får stå till svars. Senast hörde jag en försvarstalesman från C beklaga sig över att vi inte har egna plan. Morgan Johansson har naturligtvis helt rätt då han säger att planen är en resurs som bör anskaffas, bekostas och bemannas gemensamt av EU.

Ett enda plan kräver minst tre skiftgående piloter för att utnyttjas effektivt. Därtill kommer tekniker och annan specialutbildad personal på marken. Summan är cirka 10 personer per plan. Piloterna är i de flesta fall utbildade före detta stridspiloter som kräver ständig träning för att kunna utföra det kvalificerade jobbet. Var hittar man sådana i Sverige ?

Såg ett tv-inslag igår där man intervjuar en man från försvarsmakten. Det finns ett flertal militära helikoptrar lämpade för brandbekämpning som står på marken. Orsaken sades vara att piloterna har semester och man kan inte beordra dem att ställa upp. Med den inställningen skulle förmodligen svenska brandbekämpningsplan stå på marken för jämnan till en oerhörd stor kostnad. Nej, fortsätt hyra in dem från Italien och Frankrike då behov uppstår.

Realist

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons