Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför sviker SD välfärden

Annons
För vilka finns valfriheten, undrar en Salabo?Foto: Isabell Höjman / TT

I ett debattinlägg i SA 13/6 skriver Oscar Sjöstedt (SD) och Magnus Edman (SD) att det finns ett egenvärde i valfrihet och motiverar med detta sitt beslut att inte begränsa vinsterna i välfärden.

Men för vilka finns denna valfrihet och varför ska man ha rätt att sko sig på våra gemensamma resurser ?

Om det inte handlade om våra skattepengar kan jag hänga med i resonemanget att alla som så önskar ska kunna sälja sina produkter eller tjänster och ta ut vilka priser och vinster de vill.

Men våra skattepengar skall vi handskas ansvarsfullt med. Detta är inte, som skribenterna tycks tro, detsamma som att allt måste drivas i offentlig regi. Det finns många goda exempel på stiftelser, kooperativ och personalägda verksamheter som bedriver "välfärd" utifrån ett äkta engagemang för verksamheten utan att för den delen ta ut övervinster från sin verksamhet.

Förslaget som röstades ned i riksdagen handlade ju faktiskt inte om ett stopp för vinster i välfärdsverksamheter utan om en begränsning av möjligheten att ta ut övervinster,

Förslaget som röstades ned i riksdagen handlade ju faktiskt inte om ett stopp för vinster i välfärdsverksamheter utan om en begränsning av möjligheten att ta ut övervinster, något som syftade till att få bort de företag som anser att vinsten är viktigare än verksamheten och som egentligen skulle kunna vara verksamma i vilken bransch som helst.

SD-skribenterna ansåg även i sin artikel att förslaget om begränsningar av vinstuttag ur skattefinansierade verksamheter var ett svek mot den svenska välfärden medan jag å andra sidan vill påstå att SD:s politik är ett svek och ett hån mot svenska skattebetalare och den svenska välfärden genom att prioritera "rätten att sko sig på andra" över att slå vakt om våra gemensamma resurser.

Salabo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons