Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vinst i vården

Annons

Offentlig vård styrs av andra ekonomiska mekanismer än den privata vården. I offentlig vård (i fortsättningen benämnd vården), skapas det ekonomiska utrymmet av skattemedel, som fördelas efter behov. Det vill säga hur mycket man förutsagt att man ska förbruka det kommande året.

Denna förutsägelse baseras på erfarenhet och lite gissningar, men målet är att hamna så nära ett nollresultat som möjligt.

Skulle det bli pengar över så har inte personalen någon glädje av detta, överskottet går tillbaka till uppdragsgivarna som oftast får täcka upp förluster i någon annan verksamhet. Alltså den som tar egna initiativ och är hushållsam ”belönas” med att få lämna ifrån sig pengarna till någon annan.

Som lök på laxen får man mindre tilldelning av pengar nästkommande år. Ett system som motverkar sitt eget syfte när alla positiva effekter uteblir.

Det blir mer verksamhet för mindre pengar och politikerna jublar, personalen går på knä och räcker helt enkelt inte till. De kan ju inte göra allt, samtidigt.

I privat vård kan man prissätta varje enskilt moment från att ge sprutor till att ta blodtryck enligt en specifik tariff, (jag vill poängtera att detta inte går att göra i offentligt finansierad vården eftersom det inte tjänar något syfte).

Exempel: tariffen är beräknad så att cirka 10 procent av intäkterna är vinst och tillfaller den som försett den privata vårdavdelningen med kapital (ägarna). Man får vad man köper.

Jag undrar naturligtvis om de socialdemokrater som går och handlar i en privat affär ondgör sig över att affärsägaren tar ut oskälig vinst på varje vara han säljer och varför köper man i så fall?

I stället för att klaga på att den privata vården ”tjänar” pengar på skattemedel så borde socialdemokraterna fundera ut ett nytt system där även de i vården får del av sin inneboende kreativitet och företagsamhet i form av ekonomsikt utfall.

Då skulle personalen känna sig behövd på ett ”riktigt” sätt.

Sala

Landstingsledamot

Bjarne Pettersson, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons