Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är demokrati

Annons

Jag trodde inte att man i ett så kallat demokratiskt samhälle som Sala skulle få höra en sådan vämjelig klagosång från borgerliga politiker som blivit av med makten.

Beskyllningarna haglar från alla håll. De nya fattar inte ett dugg om politik, är onyanserade, ägnar sig åt personliga vendettor...

En M-veteran tar dock priset! Under 43 års politiskt arbete har han aldrig varit med om maken. Han använder ord som plump, oroande, total okunnighet om vad som skett, pågår och planeras av utveckling i kommunen.

Men, stopp – är inte borgerliga politiker demokrater? Efter att ha läst insändarsidan den senaste tiden uppstår starka tvivel.

För att friska upp kunskaperna: Det var den grekiske statsmannen Kleistenes som i början av 500-talet före Kristis i Aten införde demokratin.

Efter en kupp tog atenaren

Perikles senare makten, men fortsatte att utveckla direktdemokratin. På kullen Pnyx alldeles nära Akropolis samlades alla fria män, inga kvinnor eller slavar gjorde sig besvär, för att fatta allehanda beslut. Efter handuppräckning genomfördes sedan det förslag som fått flest röster.

I Sverige har vi i dag indirekt demokrati, där de valda som får flest röster sätts att genomföra folkets vilja.

Om folket inte finner stöd för sina åsikter i befintliga partier finns möjlighet att bilda nya. Det har skett i Sala och Salas bästa fick i valet fem mandat i fullmäktige eller 10,7 procent av rösterna.

Nära 1 500 fria Salabor röstade på partiets program och tyckte att det var bra mycket bättre än den förda borgerliga politiken. Acceptera faktum, ni borgerliga politiker om ni vill kalla er demokrater!

Gå sedan hem och analysera

varför det gick som det gick i stället för att uppträda som småbarn när någon tagit deras gottpåse.

Ni kan börja analysen med gymnasieskolan sedan gruvbolaget. Men misströsta inte om fyra år får ni åter chansen till makten om kommunens nya ledning inte kan leverera det man lovar!

Demokrat och fritt tänkande, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons