Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir ont om smör och ost

Annons
Miljöpartiet är  det politiska parti som ställt till mest problem för Sveriges lantbrukare och även resten av landsbygden, hävdar Eric Thorsell. Bilden visar Isabella Lövin i Almedalen.Foto: Henrik Montgomery / TT

Under sitt tal i Almedalen kundgjorde Milöpartiets språkrör Isabella Lövin att hon gjort en sensationell upptäckt. Maten odlas inte på ICA. Det måste vara något helt nytt för ett parti i regeringen. I nästa mening säger hon att Sveriges självförsörjningsgrad måste ökas från 50 procent till 80 procent.

Det ska komma från det politiska parti som ställt till mest problem för Sveriges lantbrukare och även resten av landsbygden. Höjda dieselskatter, höjda skatter på gödsel. Försökt införa kilometerskatter på lastbilar som bara drabbar landsbygden extra hårt eftersom några alternativ till lastbilen saknas. Lägg sedan till att man är drivande i att bilda skogsnaturreservat av välskött skog utan att ge skälig ersättning bidrar nog inte till MP:s trovärdighet i vurmandet för landsbygden.

De skogsägare som för runt 40 år sedan blev hotade med åtal för att man inte kalhögg och planterade gran på alla hyggen blir idag uppgraderade till innehavare av biologiskt intressanta skogsmarker och riskerar expropriation om man inte säljer till det erbjudna priset. Tala om dubbelmoral. Att som Isabella Lövin försöka göra en valvinst på torrkatastrofen kommer inte att lyckas, kanske på Södermalm i Stockholm men inte i övriga Sverige.

Helt kallt kan vi nu nog räkna med att vissa hyllor i matbutikerna kommer att vara glest fyllda.

Helt kallt kan vi nu nog räkna med att vissa hyllor i matbutikerna kommer att vara glest fyllda. Det kommer att blir ont om smör, ost och andra mejeriprodukter. Tro inte heller att det blir gott om mjöl för det stora kornbodarna i Europa är lika torra som vi. Jag ringde ner till några vänner i Östra Tyskland, sex mil nedanför Magdeburg. En gård där nere på 1000 hektar har inte fått upp någonting av vårsådden. Där försvann många ton vetemjöl.

Om vi ska få en 80 procentig självförsörjning i Sverige måste det till grundläggande förändring på synen av landsbygden och lantbrukare från beslutsfattarnas och storstadsbornas sida. Kolla hur man gör i Norge och Finland, där räknas landsbygden som en naturresurs och man har inte glömt att landsbygden räddade storstäderna undan svält.

Tyvärr finns det i dag ingen i riksdagen som kommer ihåg ransoneringarna och kupongklippandet.

Eric Thorsell, Möklinta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons