Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjelm-Wallén (S): Osmakligt politisera bränderna

Annons
Italienskt brandflyg i aktion.

Svar på insändare i SA 25/7 2018. Skogsbränderna runtom i landet är tragiska för de direkt drabbade och för hela samhället. Dessutom med enorma kostnader för enskilda, företag, försäkringsbolag, kommuner och staten. Att nyttja detta allvarliga läge för partipolitiska påhopp, till exempel av c -politiker i SA 25/7, känns osmakligt.

Det som krävs idag är att samla krafterna för långsiktig brandbekämpning, inte ett splittrande politiskt gnäll.

I Sverige är det myndigheter som ansvarar för krishantering också för skogsbränder. Att anklaga regeringen för ”passivt ledarskap” i brandbekämpningen kan bara vara uttryck för en ständig frestelse att partipolitisera. Efter 20 år i regeringen på olika ministerposter har jag lärt mig att vara noga med vad regeringen och myndigheter ska och får göra.

Dagens många tvärsäkra förslag på lösningar skulle nog behöva analyseras utifrån en ordentlig utvärdering.

I det akuta läget ska regeringen hålla sig underrättad och vid behov fatta beslut som kan underlätta för myndigheterna att klara sitt uppdrag. Just så har regeringen agerat och någon konkret kritik om att regeringen borde ha hanterat det på annat sätt har heller inte framförts.

Vi kan väl alla konstatera att även om mycket gjorts sedan branden 2014 så borde beredskapen ha varit bättre, att mer resurser och bättre organisationen och effektivare samarbete behövs. Så vitt jag vet har de åtgärder som regeringen vidtagit med erfarenheter från branden 2014 skett i politisk enhällighet.

Jag utgår ifrån att det politiska livet kan samla sig till gemensamma beslut också sedan branden 2018 har utvärderats. Det må gälla brandbekämpningens organisation, ansvarsfrågor, tillgång till egna flygplan och helikoptrar eller i samarbete med EU med mera. Dagens många tvärsäkra förslag på lösningar skulle nog behöva analyseras utifrån en ordentlig utvärdering. Hur krisbekämpning byggs upp i ett land lämpar sig dåligt för partipolitiskt käbbel.

Lena Hjelm-Wallén (S)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons