Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen om höjningen: "Ska folk behöva flytta när Salabostäder lyxrenoverar ?"

Annons

Strax efter årsskiftet satte Salabostäder igång renoveringar i sitt fastighetsbestånd. Först ut i den nya planen blev Strandvägen 11-15 (Knostret 1). Fastigheten byggdes 1962 och är alltså ungefär 56 år gammal. Renoveringarna är motiverade bland annat av återkommande problem med avlopp och därmed sammanhängande vattenskador.

På Strandvägen 15 är renoveringarna i lägenheterna klara och hyresgästerna har flyttat in igen. Fönsterbytet var bra, inget drag och mindre störande ljud utifrån. Det blev fräscht i kök och badrum tyckte många, men långtifrån alla. Men den nya ventilationen blev inte så uppskattad: Den fungerar dåligt och skapar ljudförbindelse mellan rummen som inte gillas. På en del håll blev köket så mycket mindre efter ombyggnaden att man inte kan få rum med önskad matplats.

Det alla hyresgäster ogillar är dock att hyreskostnaden blev så mycket högre. För många handlar det om långt över tusenlappen i höjning. Per månad. Och då det statliga investeringsstödets inverkan släpper om sju år kommer en liknande chockhöjning för dem som orkat bo kvar. Det här betyder att missnöjet är utbrett. Även om många boende har bott länge på området och trivs utmärkt med grannar och omgivning känner sig flera tvungna att flytta.

Är det så politikerna vill ha det? Att folk ska behöva flytta runt allteftersom Salabostäder lyxrenoverar sitt fastighetsbestånd? Lyxrenoverar? Ja, man strösslar på med lulllull för att kunna göra grundläggande underhåll. Det tycker Salabostäder är enda sättet att kunna utföra underhållet, finansierat av hyreshöjningar som man annars ej kunnat göra. Men som accepteras om man strösslar på med ”standardhöjande” lulllull som nya bänkar i köket och nya skåpluckor.

Vi från Hyresgästföreningen har gång på gång påtalat att det finns alternativ, som innebär att man kanske hamnar på en fjärdedel av investeringskostnaden som Salabostäder kalkylerar med för såna här renoveringar. Vi har visat det, senast på ett seminarium här i Sala i början av året. Men Salabostäder tycks vilja gå på i ullstrumporna. Nu sätter vi ner foten, det här får inte fortsätta! Vi kan inte låta hänsyn till vårt gemensamt ägda fastighetsbolag resultera i att en stor del av Salas befolkning byts ut. Eller tycker de styrande politikerna att detta är rimligt?

Du, Salabo som bor i eller funderar på att bo i hyresrätt i Sala, kolla med de politiska partierna här i kommunen – vem kan bromsa detta människofientliga fastighetsunderhåll?

Tänk på det gott folk då ni lägger era valsedlar i urnan i höst!

Rolf Meiding, Roger Wallin, Lars Öberg, Nils Stridh,

Elisabeth Johansson, Annkie Linnberg, Birgitta Englund

Boende på Knostret 1

Sala-Heby Hyresgästförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons