Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idyll, hur länge?

Annons

Småstadsidyllen Sala – snart en illusion?

Glasögonkedjan Specsavers ska etablera sig i Sala. I denna lilla stad finns redan tre optiker och nu är en fjärde på ingång.

Vi i Miljöpartiet reagerade på att det etablerades två nya apotek i Sala. En stad i Salas storlek har inget behov av tre apotek, inte heller av fyra optiker.

Och inte heller av fyra stora matkedjor. Det handlar således inte om invånarnas behov. Nej, det handlar om stora multinationellas företags försök att etablera sig och slå ut mindre företag.

Hur? Jo, ett stort multinationellt företag som Specsavers kommer att driva sin verksamhet i form av franchising, det vill säga man erbjuder människor möjligheten att gå in och arbeta som optiker med tillgång till det stora företagets koncept och produkter.

Små företag har inga möjligheter att konkurrera med ett internationellt bolag, som kan sponsra sina franchisedeltagare. Om mindre företag slås ut blir Specsavers ensamma i Sala och kommer då att kunna höja sina priser och öka sina vinster.

På sikt innebär det att små städer kommer att likriktas. Det kommer att bli samma utbud överallt. Och då försvinner en del av den lilla stadens identitet.

Vi som bor i Sala har konsumentmakt att påverka. Det måste vi begagna oss av. Vi måste gynna våra egna lokala entreprenörer. Vi måste handla i Sala i stället för att åka till Västerås.

Jag har pratat med företagare som menar att vi Salabor sviker vår egen stad. Konsekvensen blir att det unika vi vill ha försvinner. Människor förlorar sina arbeten och utkomster. Och det leder i sin tur till att människor tvingas flytta härifrån.

Språkrör för Miljöpartiet i Sala

Erik Åberg och Monica Fahrman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons