Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Lindbom: Centerpartiets skattesänkningar krymper välfärden

Annons
Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Läste i förra söndagens Aftonblad att Centerpartiet föreslår skattesänkningar motsvarande 28 miljarder kronor. Skattesänkningarna skall delvis finansieras genom ett minskat statsbidrag till kommuner och landsting med 12 miljarder. Det motsvarar cirka 20 000 sjuksköterskor.

Emil Källström, partiets ekonomiske talesperson, säger att partiet sänker skatten mest i svensk politik. På sikt säger Källström att partiet vill sänka skatten till OECD:s genomsnitt. Detta innebär en sänkning med cirka 400 miljarder kronor. Troligen en ekonomisk ruin för svensk välfärd.

Partiet öppnar för privatisering av nästan samtliga statliga bolag. Dessutom vill man minska hyresregleringen som troligen kommer att höja hyrorna dramatiskt.

Landets allt äldre befolkning samt befolkningsökningen ger inte utrymme för några skattesänkningar om vi vill behålla nuvarande nivå på välfärden. Om inget görs kommer troligen skattegapet vara cirka 60 miljarder år 2021. Alliansen med Centerpartiet i ledningen marscherar åt rakt motsatt håll med sitt skattesänkarrally. Centerpartiet är också ivrig försvarare av övervinster i välfärden. Det innebär ett skatteläckage på cirka 4,7 miljarder per år. En del av pengarna finns på hemliga nummerkonton på Jungfruöarna. Troligen det som partiet kallar "närodlad" politik.

Centerdistriktets riksdagskandidater, Gunnarsson och Kallsäby är säkert snälla och trevliga personer, men välfärden krymper i samma takt som man genomför de föreslagna skattesänkningarna.

Erfarenheter från andra länder visar att ökande inkomstskillnader leder till sämre folkhälsa, sämre skolresultat och ökad kriminalitet. Dessutom visar OECD och IMF att ökad ekonomisk jämlikhet ökar tillväxten och minskar därmed arbetslösheten.

När inkomstskillnaderna ökar så minskar tryggheten.

En skälig lön att leva på, möjlighet att påverka sin arbetssituation, någonstans att bo och pålitliga socialförsäkringar är inget som står på Centerpartiets dagordning.

Får vi en alliansregering med centerinflytande efter nästa val kan vi räkna med en näringsfattig, fragmentiserad och sönderprivatiserad välfärd.

Kalle Lindbom

medlem i Skuggans Socialdemokratiska förening i Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons