Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatförnekare störtar oss i fördärvet

Annons
Det är nu dubbelt så stor sannolikhet att vi i Skandinavien ska drabbas av extrema värmeböljor jämfört med om vi inte hade dagens globala uppvärmning.Foto: Erik Johansen / TT

Vi har upplevt en av de varmaste somrarna i modern tid och sedan följde kraftiga regn och åskväder då bland annat Uppsala fick störst nederbörd i hela Europa, dryga 80 mm. Innan dess hade vi genomlevt en av de snörikaste vintrarna på mycket länge och en väldigt kraftig vårflod. Vi går med andra ord från en extrem till en annan vilket är precis det som klimatforskarna har förutsett. Det är nu dubbelt så stor sannolikhet att vi i Skandinavien ska drabbas av extrema värmeböljor jämfört med om vi inte hade dagens globala uppvärmning (World Weather Attribution, WWA).

Men än finns det hopp. Det är fortfarande möjligt att mänskligheten kan klara av att hålla temperaturökning under två grader men då måste vi agera nu och på alla nivåer, lokalt, regionalt, nationellt och globalt.

Vi vill lyfta tre viktiga aspekter av klimatfrågan.

1. Det råder i det närmast total enighet om att vi upplever en av människan orsakad global uppvärmning.

2. Höj krisberedskapen, desto tidigare vi agerar desto mildare blir konsekvenserna.

3. Agera för att minska klimatförändringarna lokalt, regionalt, nationellt och globalt.

I den mediala dramaturgin är det vanligt att man låter två personer av motsatta åsikter debattera och i tv-soffan får vi lätt uppfattningen att det är två lika tunga uppfattningar om en fråga. När det gäller den globala uppvärmningen är det en enormt skev bild av verkligheten då endast någon enstaka procent fortfarande förnekar människan påverkan på den globala uppvärmningen. Att då, som Sverigedemokraterna diskutera om vi har ett problem och vilja skära ned SMHI’s anslag när Sverige brinner (Aftonbladet 24/7-2018) istället för att agera medan tid är, är både förödande och korkat.

Även om varje enskild händelse av extremt väder inte kan kopplas direkt till den globala uppvärmningen, är allt fler överens om att vi redan nu ser effekterna av mänsklig klimatpåverkan. Även med kraftfulla åtgärder för att hålla temperaturhöjningen under två grader så måste vi dock öka vår beredskap för de negativa effekterna. Krisberedskapen har tyvärr eftersatts under lång tid vilket vi fick en obehaglig påminnelse om när bränderna härjade i juli. Men det handlar inte bara om att ha kapacitet under en kris. Lika viktigt är att förebygga kriser genom att planera bebyggelse, skydda jordbruket, skydda blandskog och viktiga biotoper samt säkra vattenförsörjningen.

Det absolut avgörande är dock att vi på samtliga nivåer, lokalt, regionalt, nationellt och globalt minskar de klimatpåverkande utsläppen. Det handlar inte bara om vilka bränslen som används. Det handlar om tillväxt, konsumtion och ekonomi och där kan vi alla bidra. En ekonomisk tillväxt som förutsätter att vi skadar miljön är inte hållbar och inte förenlig med vad jorden tål. Vi kan göra verklighet av de globala miljömålen och Agenda 2030 och förändra till ett hållbart samhälle. Om du vill se en liberal miljöpolitik ska du därför rösta på Liberalerna.

Tomas Bergström, ordförande (L) Heby

Niclas Vesterlund (L), Heby kommun

Maria Weimer, riksdagsledamot (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons