Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt äldre välja mat!

Annons

Heby kommun beslutade för över ett år sedan att lägga tillbaka ansvaret för maten på äldreboendena, skolorna och förskolorna. Från central kostproduktion till lokalt lagad mat!

Vi är kritiska till hur den Socialdemokratledda majoriteten har skött frågan, beslutet har inte verkställts någonstans än.

Även om viljan finns inom både skolan och äldreomsorgen har inte förutsättningarna för ett övertagande klarlagts.

I kommunens förskolekooperativ och i friskolorna i Enåker och Huddunge lagar man egen mat eller så har man avtal med lokal matleverantör. Möjligheten för dem att kunna servera nylagad mat på lokala matvaror är självklar. Så borde det också kunna vara i de kommunala verksamheterna.

Vi har alla möjlighet att göra aktiva val i vad vi äter, men 60 000 äldre som förlorat den makten, de är beroende av det som äldreboendet serverar.

Det borde vara en mänsklig rättighet i välfärdens Sverige att få god och vällagad mat av bra råvaror som är tillagad så lokalt som möjligt – så också i Heby kommun.

Fritt matval, matens LOV-reform, borde kunna ge stora möjligheter att komma runt LOU-upphandlingarnas snårskog och sätta kvalitet och närhet främst. Det skulle ge större möjligheter för våra lokala entreprenörer att konkurrera med sin kvalitet och närhet.

Det skulle kunna innebära att vi äntligen kan få lokalt lagad mat med lokala råvaror i Heby kommuns boenden, förskolor och skolor.

I Matlandet Sverige och i Heby kommun ska alla kunna få en pannkaka gjord på färska ägg!

Marie Wilén, Heby

Hillevi Bohlin, Vansjö

Dick Pettersson, Östervåla

Karl-Arne Larsson, Harbo

Per Eriksson, Stalbo

Per Möller, Åby

C-kandidater i Heby kommun

Annika Krispinsson, Heby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons