Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt rättspsykiatrins patienter i Sala laga närodlad mat

Annons
Foto: Anders Wiklund / TT

Nu har Kost, Region Västmanlands enhet som sköter matproduktionen, bestämt sig. Mat ska lagerhållas runt om i länet och värmas i plasttråg till alla patienter som befinner sig i Region Västmanlands vård. Detta ska förvisso minska transporterna och matsvinnet, vilket självklart är goda intentioner.

I Sala är det sjukhusets vårdavdelning med 18 patienter och rättspsykiatrins 53 patienter som numer får sin mat serverad i plastlådor. Patienterna serveras mat två gånger om dagen exklusive frukost, vilket gör att det krävs många matlådor på lagerhyllan. Det finns trettiosex maträtter att välja mellan samt ett antal soppor. Variationen för en som vårdas inne på en avdelning är det därmed inget fel på. Varje maträtt är då förpackad i ett plasttråg och maten kan lagras i ca tre veckor i kylskåp som särskilt inhandlats. Maten värms sedan upp i mikro. Jag arbetar natt på avdelning 1 i Sala och mina kollegor som arbetar dagtid vittnar om att det kastas mycket mat. Eftersom lådorna blir för gamla.

På Rättspsykiatrin vårdas patienterna långa tider, eftersom de avtjänar ett straff som kanske är flera år långt. I det perspektivet kan till och med trettiosex maträtter kännas tjatigt. På rättspsykiatrin bör dessutom matlagning vara en del av behandlingen som ges till patienterna. Matlagning är både utvecklande och stimulerande samt dessutom en bra träning för livet efter avtjänad behandling.

Som regionpolitiker ställer jag mig då en rad olika frågor. Vem tar kostnaden för matsvinnet ute på avdelningarna, eller är det bara kostenhetens svinn som ska minskas? Hur mycket plast kasseras på grund av detta? Samt varför kan inte patienterna på rättspsykiatrin få laga sin egen mat?

För mig som Centerpartist är detta viktiga frågor, vi ska inte slösa på skattemedel utan måste klara av att se helheten, vi ska inte öka på plastanvändningen och vi ska bidra till att patienterna för en bra vård. Där maten är mycket viktig för såväl tillfrisknande som trivsel.

Jag och Centerpartiet vill se mer lagad mat till patienterna, där rättspsykiatrin får laga sin egen mat av närodlade råvaror från Västmanland och Sverige.

Barbro Larsson (C), toppkandidat till regionen/landstinget

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons