Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgerlig Samling: Sala kommun undergräver demokratin

Annons
Rätten att som kommuninvånare ställa frågor och få svar på dessa är en del av vår demokrati.

De senaste dagarna har det uppstått en storm i sociala medier angående oss i Medborgerlig Samling och Sala kommun. Vad som från början var en enkel fråga från en av våra medlemmar har nu lett till att kommunen på sin Facebooksida skriver att ”Partiet Medborgerlig Samling har startat en hatkampanj mot Sala kommun och en av våra kommunikatörer.”

Läs också: Kritikstorm på kommunens Facebooksida

Historien startade med att kommunen gick ut med nyheten om en ökad befolkning i Sala, vilket dom tycktes vara glada åt genom att säga att Sala är den "tredje populäraste orten att flytta till". Detta gav då upphov till frågan på kommunens Facebooksida om karaktären på befolkningsökningen. Var det en befolkningsökning som kan förväntas öka skatteintäkterna, såsom inflyttning, eller var det frågan om att kommunen helt enkelt hade tagit emot flyktingar, vilket istället skulle medföra ökade kostnader.

Denna fråga konstaterades av kommunens representant kort och gott vara ”främlingsfientlig” och därmed otillåten. Inte nog med detta, han tänkte låta hennes kommentar står kvar ”för att visa andra vad hon står för.”

Rätten att som kommuninvånare ställa frågor och få svar på dessa är en del av vår demokrati. Den offentlighet och öppenhet som ska prägla myndigheter, även kommuner, är en form av pågående granskning av att våra gemensamma resurser används på bästa sätt.

Därför säger regelverket att en kommunal kommunikatör inte får recensera kommuninnevånarnas frågeställningar i sak. Att detta antagligen sker på flera håll i kommuner och myndigheter idag, särskilt under inflytande av ord som ”anständighet” och ”god ton”, gör att en sådan incident är viktig att markera mot.

För Plus-läsare: Kommunalrådet om hoten mot kommunikatören

När kommunen på detta sätt recenserar och avfärdar en normal fråga av rent politiska skäl innebär det en form av missbruk av en plattform som alla invånare i Sala kommun är med och finansierar via sina skattepengar. Att kommuninvånaren dessutom blir uthängd som lågtstående rasist gör inte saken mindre allvarlig.

Men historien stannade inte där. Vår medlem kontaktade andra i partiet och undrade uppriktigt om agerandet var ett normalt beteende från en kommun. Hon kände sig väldigt illa behandlad. Det ledde till en diskussion från ett par andra medlemmar om hur kommunen motiverade sitt bemötande.

Detta ledde i sin tur till att kommunens representant förklarade att alla ”agitatorer” från Medborgerlig Samling skulle blockeras. Han vägrade konsekvent att bemöta någonting i sak. Allt blockades och raderades. Vi framförde att han gick långt bortom sitt mandat – men detta raderades också. Beteendet att blockera människor utifrån deras politiska åsikter är ur demokratisk synvinkel väldigt fel. För en kommun är det till och med olagligt.

Historien om Sala kommun illustrerar på ett övertydligt sätt hur myndighetsaktivism fungerar. Tjänstemän med makt att besluta i ärenden – som i detta fall vem som ska informeras – låter sina personliga sympatier eller antipatier styra agerandet.

Den här gången råkade det vara en medlem i ett politiskt parti. Ett parti som tar denna typ av demokratiska frågor på största allvar.

Nästa gång är det en vanlig kommuninvånare som oroas för hur hon ska klara sin vardag. Risken finns att även hon då uppfattas gå främlingsfientliga ärenden eller ha någon annan agenda som ogillas och bara blir avfärdad. Så förstör man människors tilltro till våra myndigheter. Så undergräver man i förlängningen demokratin.

Gisela Wallin, Distriktsordförande för Medborgerlig Samling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons