Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möklintabo: Dags återinföra skogsbrandvärnet

Annons
Det är ett verkligt krisläge.

Man tror inte att det är sant. Löfven och Eliasson verkar inte veta vad som sker och har skett. Hela Sverige brinner. Då har dessa personer en pressträff och förklarar att det inte är så mycket de kan göra. Det kommer att brinna till i höst! Det var beskedet till alla dem som har förlorat hus och hem, djur och nedbrunnen skog. Inte att vi ska göra allt som står i vår makt! Nej, vi ska kontakta EU och göra en utredning! Varför har ingenting gjorts sedan den stora branden i Västmanland 2014?

Nu säger Eliasson bland annat att han inte hade makten att kalla in de semesterlediga helikopterförarna som försvaret förfogar över. Morgan Johansson säger i sin tur att det inte skulle vara något problem? Jag skäms över den regering som vi nu har. Räddningstjänsten och frivilliga gör ändå ett fantastiskt jobb.

Regelverk, påhittade eller befintliga, ska inte sätta käppar i hjulen. Snabba beslut måste tas.

Det är ett verkligt krisläge! Då ska det inte finnas några hinder i vägen. En kompetent person i högsta ledningen fattas nu.

Chefsjobb ska tillsättas efter kompetens och inte efter partibok. Det är ett hån mot alla som jobbar inom polis och räddningstjänsten, att den övergripande organisationen inte fungerar. Regelverk, påhittade eller befintliga, ska inte sätta käppar i hjulen. Snabba beslut måste tas.

Det vore även lämpligt att återinföra det frivilliga skogsbrandvärnet som vi hade här i Möklinta på 1960-talet. Ett 15-tal frivilliga skogsägare fick under dåvarande brandchefen i Möklinta, Martin Österling, utbildning på materialhantering och släckning. Skogsförman Bengt Annell basade över styrkan. Personer med lokalkännedom och en vilja att hjälpa till. I dagens läge, med klimatförändringen, de torra somrarna och därmed flera större skogsbränder skulle ett välövat skogsbrandvärn vara en stor tillgång. Under min tid som frivillig, cirka tio år, hände det bara en gång att vi blev utkallade på en skogsbrand. Idag ser det ut som att det skulle kunna bli tio utryckningar per år.

Jag tror att behovet och intresset finns!

Gunnar Larsson, Nässelbo Möklinta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons