Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP-ja till jakt

Annons

Svar på insändaren ”Nej till varg i Sala” (13/9). Christer Eriksson (C) radar upp ett antal punkter om rovdjurspolitiken. Vi i Miljöpartiet har en helhetssyn på naturen, människorna och det ekologiska systemet, och därför vill vi peka på skillnaderna.

Först några av punkterna först, där vi är överens:

n Lokalt inflytande över rovdjursstammarna. De som berörs ska alltid ha inflytande över beslut.

n Snabbare beslut vid begäran om skyddsjakt.

n Ekonomisk ersättning till drabbade vid angrepp och skyddsåtgärder ska ges fullt ut.

Och så några punkter där vi skiljer oss åt:

n Ja till skyddsjakt, men nej till licensjakt. Licensjakten på varg i vintras, när 12 000 jägare sköt 28 vargar, var inte speciellt produktiv. Hur mycket kostade detta samhället, jämfört med hur mycket ätbart kött vi fick? Dessutom var det väl inte så bra urskiljning på vilka individer man sköt.

n Ja till inplantering, som är viktig för den genetiska variationen. En stam kan då bli livskraftig redan vid en ganska liten population.

Det är en felaktig bild att Miljöpartiet skulle vilja motarbeta jakt på vilt. Kött från vilt är både ekologiskt rätt och oftast närproducerat. Därför är vi för en långsiktigt hållbar jaktnäring.

Men för att det ska fungera måste vi ha ett ekologiskt system i balans. Rovdjuren har också stor betydelse för ett sunt ekosystem. Se till exempel på havsörnen som håller populationen av skarv i schack.

Nästan först i vårt partiprogram står: ”Solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet”. Vi står för ett rikt djurliv med mycket vilt i skogarna.

Peter Kraft (MP)

Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons