Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, ingen dialog

Annons

I en artikel i Sala Allehanda (7/9) om eventuella nedläggningar av program på gymnasiet i Sala, påstår JuneAnn Wincent, förvaltningschef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, att ”en dialog redan förts med medarbetare på samtliga av Kungsängsgymnasiets program”.

Sanningen är den att fredagen den 3 september anslås på skolan att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden vid sitt möte på tisdagen (alltså fem dagar senare, den 7 september) ska besluta om nedläggning av vissa program.

Vi lärare togs på sängen eftersom ingen dialog förts med oss över huvud taget! Och som orsak till att vi alls blev informerade fick vi veta att det var för att vi inte skulle behöva läsa om nedläggningar i tidningen innan vi själv visste något!

Självfallet blev vi överrumplade

och reagerade kraftigt. Här har lagts fram förslag utan dialog med lärare, och dessutom finns inte någon konsekvensanalys över vad som kan hända om lagda förslag röstas igenom.

Nämnden lät dock meddela att den skjuter upp beslutet en månad. Vi lärare kallades till ett informationsmöte tisdagen den 7 september på skolan, och där blev vi erbjudna att få träffa JuneAnn Wincent den 9 september.

Vi fick också då beskedet att hon skickat med uppgiften att ingen lärare skulle varslas vid nedläggning av program. Till

mötet med henne kom endast en handfull lärare då mötet utlysts med väldigt kort varsel.

Om det är det mötet JuneAnn Wincent syftar på då hon säger sig ha haft dialog med lärarna på samtliga program, så hölls det ju dels efter det att hon och skolledningen lagt förslagen till politikerna om nedläggningar.

Dessutom var det som sagt en bråkdel av lärarna som fanns på plats.

I Sala Allehanda säger hon ju också att lärare kommer att sägas upp om de inte har ”rätt kompetens”, vilket strider mot det budskap hon sände till informationsmötet den 7 september.

Vi är många lärare som känner oss överkörda och som anser det vara allvarligt att ingen dialog förs med oss inför förändringar och beslut. Det är inte bara skolan utan hela Sala som kommer att beröras av beslut om Kungsängsgymnasiets framtid.

Politikerna i nämnden borde vara intresserade av att ha en kommunikation med skolans

lärare och de borde fatta sina beslut på ett bättre underlag än vad de nu har tillgång till. Dessutom är det minsta man kan kräva att de arbetar fram en konsekvensanalys.

Även vi lärare begriper att framtiden kräver förändringar,

men vi kan inte finna oss i att inte få vara delaktiga i besluten. Vi har ju andra kunskaper och perspektiv som vi kan bidra med, men ingen tycks särskilt intresserad av våra synpunkter.

Barn- och fritidsprogrammet,

Kungsängsgymnasiet

Marie Niskanen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons