Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt klimat i Sala

Annons

Alla vet vad skylten ”Stängt för semester mellan hägg och syren”

betyder – det var skomakaren

som tog semester i slutet av maj, årets vackraste tid. Och han tänkte sig en vilotid på tio dagar, kanske två veckor.

De senaste åren har hans semester dock krympt betydligt på grund av de pågående klimatförändringarna; förra året blommade syrenbuskarna samtidigt med häggarna. Kort semester för skomakaren. Det gjorde växterna inte för att djävlas, utan det var bara en anpassning till de allt varmare vintrarna.

I år är allt som i gamla tider, två veckor mellan hägg och syren, skomakaren kan – tillfälligt – pusta ut och ta igen sig. Att det blev så, beror på den extremt kalla vintern, som påminde växterna om deras genetiska arv. Det ska bli spännande att se hur nästa års skomakarsemester utfaller.

Den stränga vintern med temperaturer ner till minus 35 grader har dock skördat sina offer

bland växterna som lever på gränsen hos oss i Sala, åtminstone vad gäller min trädgård:

Frostdöden dog kaprifolen,

Bohusläns landskapsblomma, liksom murgrönan, Gotlands dito, och Ölandstoken som också kommer från varmare områden. Ormhasseln trivs inte heller bra när bladen inte vill slå ut.

Ett speciellt kapitel är grannens forsythia som i våras bara blommade på de nedersta, under vintern snötäckta kvistarna, medan alla blomknoppar högre upp hade frusit bort – men konstigt nog inte bladknopparna, för nu är forsythian grön som alla år.

Den globala uppvärmningen fortsätter, och vi kommer att få se fler konstigheter, bara vi håller ögonen öppna och kan tolka det vi ser.

Peter Fels, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons