Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osynliga Heby

Annons

Av Sveriges nära 300 kommuner går cirka 15 med underskott däribland Heby kommun. Vi fick nu läsa i tidningen man ska genomföra ytterligare neddragningar på ”gräsrotsnivå” för att hålla budget.

Neddragningar som kommer att märkas, enligt kommunalrådet Marie Wilén (C). Det kommer nog även märkas av dem som umgås med planer att etablera sig i kommunen.

Varför finns inte en budget för intäkter genom tillväxt och inte bara intäkter genom neddragningar eller ökat statsbidrag eller annat som tomten kan ha i säcken?

Vi har tidigare också kunnat läsa att kommunen tänker genomföra en översyn av detaljplanen och att det kan ta mellan tio och tjugo år. Varför inte använda denna resurs för mer konkreta och närliggande uppgifter?

Alfred Frimans modell ”gräv där du står”, det vill säga börja lokalt, kan vara ett sätt. Det har sagts förut och tål att sägas igen: Varför inte förenkla såväl byråkratin som regelverken i syfte att stimulera inflyttning?

Några exempel: Fördubbla gärna kostnaden för bygglov, men halvera också handläggningstiden! Skänk bort kommunens tomter till företag och privatpersoner med krav på omedelbart byggande som ger anslutningsavgifter och årliga framtida intäkter!

Sannolikt skulle det delvis kommunägda Sala Heby Energi och dess duktiga vd också uppskatta ytterligare anslutningar. Om man som företagare eller privatperson överväger att etablera sig i ”glesbygd” kanske man också förväntar sig generösa möjligheter att själv kunna påverka tomtarealen, vilket inte alltid är så lätt på större orter.

En annan viktig och central punkt är den dåliga, för att inte säga obefintliga, marknadsföringen av Heby kommun.

Trots en storartad arbetsinsats för att genomföra länsbytet är det sannolikt så att inte många utomstående har kännedom om att Heby kommun ingår i Uppsala län.

Uppsala växer så att det knakar, infrastrukturen är hårt ansträngd, bostäder hinner inte byggas och så vidare. Det kan inte vara fel att på ett objektivt och neutralt sätt uppmärksamma marknaden på de möjligheter som finns till etablering här i kommunen.

Ett hjälpmedel skulle kunna vara liknande skyltning utmed riksvägen här som Uppsala kommun använder vid genomfarten.

I all marknadsföring är det upprepningseffekten som är det viktigaste. Skulle Vägverkets synpunkter göra detta omöjligt finns ju alltid den nedlagda silon i Heby att tillgå.

All volymökning kostar pengar för såväl företag som kommun, men slutresultatet bör ge ett ökat nettoresultat. Låt Heby kommun bli den kommunen med dess närhet till Mälardalsregionen som kommer att sticka ut med positiva förtecken!

Morgongåva

Christer Grahn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons