Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Beijbom fimpar samhällskontraktet

Annons
Valdagen blir en folkomröstning om välfärden, skriver S-politikerna Pia Nilsson och Ulrika Spårebo.

Sällan tydliggörs de stora ideologiska skillnader som råder i svensk politik så mycket som när Karl Beijbom formulerar sina tankar i sin krönika på ledarsidan med rubriken ”Dags att omförhandla samhällskontraktet”.

Beijbom argumenterar i grunden inte för att förhandla om samhällskontraktet, utan att de facto säga upp det samma. Han går till storms mot en solidarisk och gemensamt finansierad välfärd som omfattar alla medborgare i livets alla skeenden.

På ena sidan i denna strid står socialdemokratin som garant för att vårda och utveckla den svenska välfärdsmodellen med skola, vård och omsorg där behoven – inte den egna plånboken - ska vara styrande.

Mot detta står Beijboms borgerligt ideologiska syn försåtligt formulerad som ”…medborgarna måste uppmuntras att ta ett eget ansvar för sin egen välfärd – från sjukvårdsförsäkringar till eget pensionssparande – i kombination med sänkta skatter….”.

Bakom dessa ord finns en öppet cynisk syn på hur samhället ska utformas, där förebilden hämtas i det gamla fattigsverige, där medborgarrätt hette pengar. Livschanser berodde i princip uteslutande på vilken familj man var född i.

Mot detta orättvisa och förgörande system byggdes den socialdemokratiska välfärden upp med utbildning och god vård och omsorg för alla medborgare. Med ett modernt studiemedelssystem, inkomstförsäkring vid sjukdom, barnledighet och arbetslöshet har vi byggt ett samhälle som är rättvisare och som ger fler människor chans att förverkliga sina livschanser.

Bakom dessa ord finns en öppet cynisk syn på hur samhället ska utformas, där förebilden hämtas i det gamla fattigsverige,..

Beijboms splittringsmodell skulle komma att skada Sverige och även riskera ett allt större dränage av skattemedel. Vi förmodar att Beijbom inte upprörs över de privata riskkapitalbolag som mjölkar över skattebetalarnas pengar till skatteparadis istället för att anställa fler lärare och mer vårdpersonal.

Vi socialdemokrater menar på intet sätt att allt är bra inom den offentliga verksamheten. Vår gemensamt finansierade välfärd måste alltid förnyas och justeras. Men att som Beijbom argumentera för att de revor som finns i välfärden inte ska byggas upp utan istället rivas ner – det är totalt fel väg att gå!

Det förtjänar att understrykas att många av de revor vi ser i välfärden är dels ett resultat av de borgerliga partiernas urgröpning av den offentliga ekonomin, dels en följd av borgerliga politikers benägenhet att leka affär med skattebetalarnas pengar. Det har handlat om allt från att slumpa bort offentliga skolor och hemtjänst till skandalbygget Nya Karolinska sjukhuset i det borgerligt styrda Stockholm läns landsting.

Så sent som i våras sa sverigedemokrater och övriga borgerliga partier nej till att begränsa vinsterna i välfärden. Som ett solitt konservativt block stod de upp och försvarade riskkapitalbolagens rätt att obegränsat ta ut och föra över skattebetalarnas och skolornas pengar till skatteparadisöar som Guernsey och Jersey.

Ska medborgare ställas mot medborgare i ett samhälle där det är armbågarnas vasshet och förmågan att betala höga försäkringspremier som ska bestämma kvaliteten på skolan för våra barn och vårdkvaliteten för de sjuka.? Eller ska vi stå enade, där vi ställer upp solidariskt och hjälper varandra i nödens stund?

Beijbom argumenterar för ett uppsägande av samhällskontraktet. Vi socialdemokrater vill i stället förstärka och utveckla det samma. Om detta kommer striden stå den 9 september.

En folkomröstning om välfärden!

Pia Nilsson, S, riksdagsledamot

Ulrika Spårebo , S, oppositionsledare, Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons