Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ranstabor har tröttnat på Hallstagropen – vädjar till Västerås om hjälp

Annons
Trångt värre. Det behövs en ordentlig parkeringslösning.

Ransta Nästa bygdegårdsförening och Ranstaby Fritidsförening vill härmed vädja till Västerås stad att jobba för en konstruktiv lösning för bad- och parkeringsproblemen vid Hallstagropen. Vi har haft en extremt varm och torr sommar i år. Det har medfört att människor i hela landet (nästan desperat) söker svalka vid bland annat badplatser.

Ett väldigt populärt ställe att åka till för att bada är Hallstagropen längst norrut i Västerås kommun, Romfartuna socken på gränsen till Sala kommun. Egentligen är Hallstagropen ingen badplats utan en gammal nedlagd grusgrop som ligger i skogen.

Det stora antalet badande, eller framförallt deras bilar, ställer till bekymmer då det saknas parkeringsplatser och bilarna ställs längs med vägen. Vissa dagar har det varit cirka 200 bilar och då latheten gör sig påmind så parkerar man på båda sidor av vägen för att få lite kortare att gå.

Vad är då problemet? Jo, vägen är så smal så när det står bilar på båda sidor av vägen är det svårt för bilar att passera och att komma förbi med större fordon är omöjligt. En konsekvens av detta är att VL, Västmanlands Lokaltrafik under sommaren dragit in fyra busshållplatser utefter denna väg, mellan Hallsta och Ransta.

En annan konsekvens är att lantbrukare inte kommer förbi med sina transporter.

En annan konsekvens är att lantbrukare inte kommer förbi med sina transporter. Tack och lov har det, så vitt vi vet, inte varit behov för Räddningstjänsten att passera ännu. Sedan ca 1 vecka sitter parkeringsförbudsskyltar längs vägen men eftersom dessa inte leder till några konsekvenser bidrar de knappt till några förbättrade parkeringar.

Att enbart sätta upp parkeringsförbudsskyltar är egentligen ingen lösning på problemet. Det borde i så fall kombineras med att det tillskapas en alternativ parkeringsyta inne på området kring gropen men det måste i så fall ske efter dialog med markägaren, Uppsala Akademiförvaltning.

Här skulle Västerås stad kunna leda en dialog med markägaren, Trafikverket, Kollektivtrafikförvaltningen som står för linjebussarna och Sala kommun för att hitta en lösning.

Vi vill hävda att badet behövs då det helt saknas insjöar i närområdet men man måste jobba för att hitta lösningar på parkeringssituationen. Vi törs påstå ,efter våra analyser, att de flesta badgästerna kommer från Västerås men den har även stor betydelse som svalkande bad för oss i Ransta med omnejd.

Ransta Nästa Bygdegårdsförening och Ranstaby fritidsförening

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons