Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rut-avdraget måste utvecklas

Annons

I Sala var det 2 437 köpare av ruttjänster 2016. Foto: Jessica Gow/TT

Nyligen fyllde rutavdraget 10 år. Det utnyttjas årligen av hundratusentals svenskar och idag jobbar nästan 25 000 personer i rutbranschen. Avdraget skapade en ny möjlighet för tusentals personer att kunna få en inkomst och meningsfull sysselsättning. Rut har också gett människor möjlighet att få hjälp med sysslor i hemmet, sådant som man kanske inte hinner eller orkar med själv.

Den centerpartistiske riksdagsledamoten Annica Qarlsson var med och drev förslaget som senare skulle antas av dåvarande Alliansregeringen. Rutavdraget har blivit en framgångsreform av sällan skådat slag. Det har utvidgats i flera steg redan under påtryckning från Centerpartiet. Det omfattar nu även flyttservice, trädgårdsarbete och IT-tjänster.

Vad gäller Västmanland så har rutavdraget skapat 543 nya jobb sedan det infördes, visar nya siffror från tjänstesektorns arbetsgivarorganisation Almega. Totalt var det förra året totalt 18 718 stycken hushåll i länet som köpte ruttjänster, enligt Skatteverket. I Sala var det 2 437 köpare av ruttjänster 2016. Alltså är det utan tvekan en oerhört populär reform.

Ett bra exempel på företag som har startats på grund av rut är Salaortens Allt i Allo. ”Jag har en liten firma och jag vet inte hur mina kunder skulle kunna klara sig utan rutavdraget. Många är äldre och de känner en trygghet i att de känner den som kommer till deras hus och de vet vad det kommer att kosta”, säger företagets grundare och ägare Pia Frisk.

Bland annat vill vi tredubbla taket i rut, från nuvarande 25 000 kronor till 75 000 kronor per år och person. Det skulle ge fler arbetstillfällen och fler människor möjlighet att få hjälp med sysslor i hemmet.

Nu vill Alliansen ta ett steg ytterligare och utveckla reformen. Bland annat vill vi tredubbla taket i rut, från nuvarande 25 000 kronor till 75 000 kronor per år och person. Det skulle ge fler arbetstillfällen och fler människor möjlighet att få hjälp med sysslor i hemmet. Till skillnad från regeringen som har halverat rutavdraget anser vi det helt rätt väg för Sverige.

Vårt förslag innebär också att rutavdraget breddas till nya tjänster. Vi vill att tvätt-rut och flytt- och hämt-rut ska inkluderas, det som till exempe. handlar om hämtning och lämning av återvinning och flytthjälp. Dessutom föreslår vi ett bredare hemavdrag för äldre samt att en höjd avdragsrätt för äldre över 60 år ska utredas, en höjning från 50 procent till 60 procent.

En utvidgning av rut både vad gäller beloppet och de tjänster som ingår välkomnas av Magnus Eriksson, ordförande för Företagarna i Sala. ”Våra medlemsföretag i såväl Sala som Heby skulle då kunna expandera och anställa fler och nya företag skulle kunna startas”, säger Magnus Eriksson.

Rutavdraget är en succé som vi måste utveckla. Svarta jobb har blivit vita och helt nya arbetstillfällen har skapats tack vare rut, vilket har genererat mer pengar till den gemensamma välfärden. En majoritet av de jobb som skapats genom rut har tagits av kvinnor och nästan hälften av de som fått jobb genom rut var arbetslösa när de anställdes, enligt Företagarna.

Lars Kallsäby, Riksdagskandidat och näringspolitisk talesperson Centerpartiet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons