Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+V: Kostnaderna i Heby kommun har skenat iväg

Annons

I stora artiklar och kommunannonser har kommunstyrelsens ordförande i den styrande minoriteten Marie Wilén (C), påstått att det går bra för Heby kommun och vitt och brett pratar om ett överskott på 55 miljoner kronor. Det hon inte har pratat så mycket om är att verksamhetens kostnader har gått med minus varje år. Kommunens ekonomi har trots det visat på plus tack vare de extra intäkterna såsom återbetalda försäkringspengar, ökade statsbidrag, ökade skatteintäkter, försäljning av tomter och fastigheter.

Vad händer då när kommunen inte får dessa extra intäkter?

Det prognostiserade resultatet för 2018 visar på -38,9 miljoner kronor från budget 2018 räknat; underskott -19,1 miljoner kronor och ett satt resultat för 2018 på + 19,8 miljoner kronor. Det kommer troligtvis behövas stora åtgärder för att nå en budget i balans och med det tänkta överskottet. I och med att denna prognos kommer sent, betyder det att det blir svårt att göra alla besparingarna i år, troligtvis betyder det att även 2019 blir drabbat, kanske även 2020. 

En annan tråkig  situation som kommunen befinner sig i, är att sjukskrivningstalet ligger på en mycket hög nivå, bokslutet visade på 8,1 procent. Här var den styrande minoriteten visat på en nöjdhet, då det hade blivit en sänkning från 8,6 procent. Nu visar dock detta år på att sjukskrivningstalen åter igen har ökat. Varje procent betyder cirka 1 miljon i kostnad för kommunen. Det tål att tänka på i dessa kommunala besparingstider, som pågår för fullt.

Vi från socialdemokraterna och vänstern har påpekat flera gånger under de senaste åren, att verksamhetens kostnader skenat iväg utan att de styrande C, LP,M, MP, KD och L har velat förstå eller fattat allvaret, de har med det visat stor brist på politiskt ledarskap.

SD säger som vanligt ingenting, trots denna svåra ekonomiska situation…..      

Carina Schön (S) oppositionsråd, Heby kommun

Bengt Löfling (V) kommunstyrelsen

Anders Pettersson (S), kommunstyrelsen

Jan Andersson (S), kommunstyrelsen

Bernt-Erik Rutström (S), kommunstyrelsen

Jan Eriksson (S), kommunstyrelsen

Rose-Marie Isaksson (S),kommunstyrelsen  

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons