Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: "Viktigare att vi kan säkerställa att varje krona går till förbättrad välfärd, snarare än till skatteparadis"

Annons
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).  Foto: Jessica Gow

Att företräda de företag som genom skyhöga vinster skott sig på skattebetalarnas pengar, utan att i en enda mening motivera hur dessa vinster är rimliga ur en skattebetalares synvinkel, är en konstig hållning. Till skillnad från vårdföretagarna måste regeringen ansvara för att varenda skattekrona går till rätt ändamål. 

Håkan Tenelius skriver i stället en hel artikel om hur väljarkåren inte alls tycker obegränsat vinstuttag är så dåligt som Socialdemokraterna tror att de tycker. Men hur vi än vrider och vänder på siffrorna så är det för många väljare prioriterat att våra gemensamma resurser går till förbättrad välfärd snarare än skatteparadis.

Hur vi än vrider och vänder på siffrorna så är det för många väljare prioriterat att våra gemensamma resurser.

Vårdföretagarna förordar att lika krav ska gälla för offentliga och privata utförare. Trots att de i ett remissvar sagt nej till regeringens förslag om att offentlighetsprincipen ska införas i offentligt finansierad, privat utförd välfärd. Vårdföretagarna har också (genom att ansluta sig till Svenskt näringslivs och Almegas svar) avstyrkt regeringens förslag om stärkt meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet.

I artikeln påstår Tenelius att regeringen ”argumenterar utifrån fel siffror och myter” och att vi måste ”hålla oss till fakta”. Själv hävdar han att inga onormalt höga vinster finns i välfärden, men det finns flera exempel på företag som uppvisar rörelseresultat på över 20 procent över tid. Det finns även exempel på välfärdsföretag som flera gånger uppvisat brister vid tillsyn, men som samtidigt delar ut vinst. Skulle det inte påverka kvaliteten över huvud taget?

De övervinster på 4,7 miljarder kronor som tagits ut skulle räckt till att betala löner och socialavgifter för 8 000 grundutbildade sjuksköterskor eller 8 000 gymnasielärare. Huruvida nyttan varit större om pengarna stannat kvar i verksamheten eller inte, kan var och en bedöma.

Stödet bland medborgarna för vinstbegränsning varierar något med hur frågan har ställts.

Stödet bland medborgarna för vinstbegränsning varierar något med hur frågan har ställts. Som man frågar får man svar. Om till exempel vinstbegränsning framställs som ett alternativ till valfrihet, går stödet för vinstbegränsningen ned. Men vi menar att fria vinstuttag inte är någon förutsättning för hög valfrihet med en mångfald av olika typer av utförare och tjänster, till skillnad från ett val mellan olika varumärken. Därmed menar regeringen att även om vinstbegränsningen kan leda till nedläggningar på kort sikt, behöver det inte innebära någon försämring i valfriheten på längre sikt. Våra nordiska grannländer med högerregeringar tillåter inte fria vinstuttag i skolan, men klarar ändå av att ha hög valfrihet.

Regeringen har aldrig påstått att en begränsning av rörelseresultaten skulle lösa välfärdens alla problem, men att det är en viktig pusselbit kan vi inte förneka. Med en åldrande befolkning och många som föds står välfärden inför stora utmaningar, då är det än viktigare att vi kan säkerställa att varje krona går till förbättrad välfärd, snarare än till skatteparadis.

Riksdagen har röstat igenom regeringens förslag om en ägar- och ledningsprövning inom socialtjänsten och skolväsendet. Utöver det har regeringen bland annat tillfört vården resurser genom patientmiljarden, som syftar till att korta vårdköerna, och professionsmiljarden för att specialistutbilda sjuksköterskor. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har påbörjat det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare – med en bättre välfärd utan vinstjakt i skolan och i sjukvården.

Ardalan Shekarabi (S)

civilminister

Pia Nilsson (S)

riksdagsledamot från Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons