Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sala förtjänar ett levande kulturliv

Annons

För drygt en vecka sedan fick Kulturskolans personal och vi föräldrar till barn i Kulturskolan veta att skolnämnden i Sala står inför stora besparingskrav. Nämndens nya ordförande, Hanna Westman (Salas Bästa), har presenterat ett förslag till besparingar och kommande tisdag, 5 februari, ska man besluta om 2019 års budget. Totalt behöver man spara 25 miljoner och 3 av dem är tänkta att tas från Kulturskolan.

Kulturskolan är en liten verksamhet och drabbas därför i förhållande till de andra verksamhetsområdena mycket hårt. I praktiken kommer besparingskraven bland annat innebära följande:

- All drama-, poesi- och dansundervisning läggs ner.

- All orkesterverksamhet för barn läggs ner.

- Lärarantalet reduceras kraftigt så att det inte längre kommer att finnas kvar ämnesspecifika lärare.

- All vuxenverksamhet läggs ner – Sala Blåsorkester, damkören Argentum och Sala storband.

- Kulturgarantin, samarbetet med grundskolan, avvecklas i sin helhet.

Det är rent krasst inte svårt att förstå varför man väljer att så hårt göra inskränkningar i just den kulturella verksamheten, kulturskolan är inte lagstadgad och det blir inga rättsliga konsekvenser av att verksamheten i hög grad läggs ner.

Det torde dock inte heller vara svårt att förstå att en kortsiktig nödlösning som denna kommer att ha långtgående och mycket negativa konsekvenser för Salas barn och för stadens kulturliv.

Mycket få föräldrar har möjlighet att själva undervisa sina barn i något instrument och det finns i praktiken inte någon möjlighet att arrangera orkesterverksamhet, konserter eller att på ett naturligt sätt få in kulturen i alla skolbarns vardag.

Beslut kring detta tas alltså redan om någon dag. Förhoppningsvis har man inte satt en så snäv tidsram för att ärendet ska flyga under radarn?

Det borde dock vara möjligt att hitta en mindre drastisk lösning! Sala förtjänar ett levande kulturliv, inte minst för att fortsätta attrahera nya invånare, och Salas barn förtjänar att få fortsätta att musicera tillsammans. Jag vill uppmana skolnämnden att tänka noga kring det beslut ni kommer att fatta nu på tisdag, och salaborna att reagera om ni vill ha Kulturskolan kvar.

Maria Melin

Nyinflyttad salabo, förälder till barn i Kulturskolan

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons