Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre sjukvård

Annons

Landstinget i Uppsala har beslutat att lägga ett sparkrav på 5 procent på vårdcentralerna i Heby och Östervåla och övriga landstingsdrivna vårdcentraler.

Idén kommer från den Moderatledda landstingsmajoriteten. Man kallar det avkastningskrav, och man påstår att det görs för att skapa konkurrensneutralitet mellan privata och landstingsdrivna vårdcentraler.

I klartext betyder det här att för att de privata vårdcentralerna ska kunna fortsätta att plocka ut vinster ur verksamheten så får de landstingsdrivna enheterna först ”låna” en summa pengar som de sedan måste lämna tillbaka, så kallat avkastningskrav.

Vi i den rödgröna oppositionen har naturligtvis röstat mot. Vi hävdar att de skattepengar som avsetts till primärvården också

ska komma länsinvånarna till godo i form av sjukvård eller

förebyggande insatser.

Vi tar kraftfullt avstånd från de konstruktioner som de borgerliga sysslar med för att skapa utrymme för privata företag att hämta hem vinster. Det betyder däremot inte att vi tar avstånd från att privata företag kan driva en vårdcentral, men då ska det självfallet ske på lika villkor.

Att som de borgerliga hitta på modeller för att skapa utrymme för privata att lyfta vinster samtidigt som man lägger motsvarande besparingskrav på vårdcentraler som drivs av landstinget snedvrider konkurrensen.

Vi vill att ersättningen till vårdcentralerna ska baseras även på vårdtyngd. Det skulle gynna både Heby och Östervåla vårdcentraler eftersom vårdtyngden är mycket högre i Norduppland än

i Uppsala och Knivsta.

Vi socialdemokrater hävdar envist att det ska vara patienternas behov av vård som ska avgöra hur vi gör våra satsningar, och inget annat!

De borgerligas beslut om avkastningskrav innebär med automatik att vårdcentralerna i Heby och Östervåla får mindre resurser till sitt förfogande, och de som bor i den norra delen av länet får mindre vård.

Det var knappast den här uppvecklingen som de som bor i Heby kommun förväntade sig när de bytte län och landsting, från Västmanland till Uppsala. Som läget vid vårdcentralerna i Heby och Östervåla ser ut nu så förstår vi besvikelsen och oron.

Primärvården behöver snarare

mer resurser för att åstadkomma en bra fungerande närvård, inte mindre.

Landstingsråd, Uppland

Håkan Collin (S)

ledamot i landstingets hälso-

och- sjukvårdsstyrelse, Heby

Börje Wennberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons