Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för hittepå-terapier vid psykisk ohälsa

Annons
Ung man med psykisk ohälsa. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Stina Stjernkvist /TT

Trots att ingen får behandlas för hjärtflimmer eller stroke av någon som inte har utbildning och god kompetens för just detta, är psykisk sjukdom fortfarande satt på undantag.

Ett stort antal dyra hittepå-terapier vid psykisk ohälsa grundas inte på vetenskap, och de utövas av personer utan hälso- och sjukvårdens legitimationer. Efter en kort, dyr kurs kan nämligen vem som helst få en titel som licensierad, diplomerad eller certifierad mental, andlig rådgivare, som utan kontroll eller uppföljning kan ta ordentligt betalt av sjuka människor. Risken är att människor betalar dyrt för en försenad diagnos och overksam behandling av allvarliga, och i värsta fall dödliga sjukdomar.

Det finns inga magiska undermedel, men det finns god sjukvård, och det finns vård som inte fungerar. Den meningslösa vården, den ska sjuka människor slippa. Det måste bli olagligt att lura psykiskt sjuka med humbugbehandlingar. Kvacksalverilagen måste därför skärpas - allt annat är oacceptabelt.

Den vård vi själva och de vi älskar får ska vara trygg och säker, oavsett diagnos. Den som ska stå i fokus än den sjuka människan. Därför måste lagar ändras.

Lina Nordquist

riksdagskandidat (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons