Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte på vargen!

Annons

Vargen inte största spridaren av dvärgbandmask, som flera insändarskribenter har påstått. Hundar är ett långt större problem när det gäller spridningen av den farliga parasiten i Sverige. Det anser Eva Osterman Lind, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Den i vissa fall dödliga dvärgbandmasken kan vara på väg att sprida sig till Sverige via vargar, det påstod Hans Boström som tidigare arbetat som distriktsveterinär i Örebro och som jobbat med vargmärkningar i Sverige.

På Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) betraktar man sällskapshundar som en långt viktigare smittbärare än vargen:

”Det vi är oroliga för är rävens dvärgbandmask. Det är framför allt trafiken med hundar och

husdjur mellan Sverige och Europa som är problemet”, sade Eva Osterman Lind på SVA i en intervju i tidningen Jakt Jägare nyligen.

Hon får stöd av SVA:s biträdande statsepizootolog Susanna Sternberg Lewerin:

”Vi har aldrig sett den på någon varg och då har vi letat aktivt i flera år, sade hon i ett uttalande till media tidigare i år.

SVA söker metodiskt efter dvärgbandmask i vilda djur. Vid något enstaka fall på 1990-talet hittades masken i en älg.

”Vi håller just nu på med undersökningar av 30-talet vargar varav 20 är avslutade. Varje år undersöks mellan 200 och 300 rävar av SVA. 49 mårdhundar, fångade i Sverige, har nyligen kollats och några tusen renar, älgar och andra djur undersöks årligen av veterinärer. Men inga dvärgbandmaskar har konstaterats sedan mitten av 1990-talet”, säger Eva Osterman Lind i intervjun med Jakt Jägare.

Det finns inget i dag som tyder på att vare sig hundens eller rävens dvärgbandmask spridit sig till Sverige, även det inte kan uteslutas att de i enstaka fall kan

förekomma i landet, menar Eva Osterman Lind. Hon ser inte heller någon anledning att varna allmänheten för parasiten. (Källa: tidningen Land den 27 mars 2010)

Har vi inte utrotat klart? Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons