Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta bråka om småsaker – gå ihop emot högerpopulisterna

Annons
Svenska politiker borde lyfta blicken och förenas mot högerpopulisternas frammarsch, anser skribenten. Bilden: Partiledardebatt med Jonas Sjöstedt (V), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD).Foto: Anders Wiklund/TT

Det är i år 100 år sedan socialdemokrater och liberaler körde över mörka högerkrafter och röstade igenom den svenska demokratin. I och för sig tog det ett par år till av valtekniska skäl som gjorde att det till slut klubbades i Sveriges riksdag.

Liknande rörelser föddes i hela västvärlden, en brinnande idé om demokrati och allas lika värde.

Ungefär samtidigt föddes nazismen och det tog inte många år innan denna mardrömspolitik fick ordentlig rot.. Vad var det som hände: Jo, en (1) generation före mig, som är pensionär, röstade i demokratiska val fram denna vilsna ideologi med liknande löften som man kan höra idag. Hitler kom till makten genom demokratiska val och alla vet vad som hände. (Hoppas svenska staten sponsrar resor till de före detta koncentrationslägren och att en mogen lärare vandrar med varenda skolklass genom de fasansfulla byggnaderna).

Vad kan vi lära och vad kan vi göra så här när snart hela världen är upp och ner, allt från en "dealer" i Vita huset till konstiga regimer i Polen, Ungern, Turkiet, och Brexit.

Vad gör vi åt det? Kloka, modiga "liberala" politiker i västvärlden kämpar emot. Men hur länge? Hur länge ska de slå sina huvuden blodiga mot varandra, om egentligen småsaker, tävlar om fler poliser, hårdare straff och en sluten migration medan högerextremister står bredvid och ler i mjugg mot "etablissemanget". Och får allt fler röster.

Är det inte dags att de med de mänskliga rättigheter, frihet och demokrati på sina listor, slår sig samman och förpassar allt bakåtskridande högerpopulism och vilsna religiösa krafter till sophögen – som för hundra år sedan. Med samma retorik, hand i hand, så att även den mest vilsne inser.

Gå ihop, ta varann i hand och inse att skillnaden mellan de statsbärande partierna är små. i alla fall i skuggan av vad som håller på att hända. Hur ska vi annars få en slagkraftig regering nu när hela världen gungar?

Vad gjorde Macron på mindre än ett år, då socialister och konservativa, statsbärande partier i decennier, bröt ihop och Le Pen såg sin chans? Hade inte Macron dykt upp på scenen hade vi säkert stått där allt elände började, med motsättningar mellan Frankrike och Tyskland, där de flesta förödande krig har börjat genom seklerna. Så föddes EU, för att få stopp på det. Vad händer nu, om ett par decennier? När mina barnbarn växt upp?

Nej, inse att Sverige är ett föregångsland, och har varit det i 100 år. Petitesser gör att – de av mig respekterade – politikerna slåss om småsaker och verkar bli allt mer hotade för sina demokratiska åsikter.

Sverige kan återigen bli ett föregångsland, ett land som får stopp på partier med rötter i nazismen.

Hur svårt kan det vara. Och vad är alternativet?

Jan-Erik Eriksson

Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons