Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismen utvecklas

Annons

Svar till Gunnar Forsgren (SB) (10/9). Visst är det bra med nya idéer, men älgar kan knappast trängas samman inom gruvområdets ängsmark för att beskådas. Älgar kräver större ytor och skog, så idén om älgpark får nog omsättas någon annan stans.

Tanken att utveckla turismen med fler aktiviteter är dock helt rätt. Därför finns på gruvområdet ett polismuseum, hantverkare, försäljning av hantverksprodukter och antika varor, lillgruvan för barnen, ett gruvmuseum med mera.

Därför anordnas marknadsdagar, Luciafirande, särskilda höstlovs- och sportlovsaktiviteter, pubkvällar, konserter ner i gruvan. Och mer behövs, varför goda förslag är välkomna!

Huvudattraktionen, det som är unikt med Sala silvergruva, är att man kan vandra omkring i en 1700-tals gruva genom att ta hissen ned 155 meter. Denna nationella klenod måste vi Salabor slå vakt om samtidigt som turismen utvecklas med kompletterande aktiviteter.

Mycket positivt har hänt under senare år tack vare stor professionalism och kompetens om turism hos dem som svarar för verksamheten: gruvans vd och personal.

Silvergruvan drivs i dag som ett aktiebolag med nästan 300 privata aktieägare vid sidan av huvudägaren kommunen. Det kommunala bidraget avser ersättning för ansvaret för de många kulturhistoriska byggnaderna på gruvområdet och för naturmiljön samt den varumärkesnytta och ekonomiska nytta kommunen har av silvergruvan med uppemot 30 000 betalande besökare.

Däremot ska turismverksamheten finansieras av intäkter från besökarna. Erfarenheten visar att sådan kommer den ekonomiska relationen att vara mellan silvergruvan och kommunen, oavsett ägarform.

Ordförande i AB Sala Silvergruva

Lena Hjelm-Wallén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons