Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad säger spåkulan om Sala Allehandas kommande 140 år?

Annons
Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Sala Allehanda.

I en krönika skriver Sala Allehandas chefredaktör, Daniel Nordström, om tidningens historia (SA 21 januari).

Han skriver bland annat: ”När man som redaktör ständigt blickar framåt är det också nyttigt att blicka bakåt i historien.” Visst är det så och hans krönika är en fascinerande berättelse om tidningens historia. Man kan nästan känna doften av trycksvärtan mellan raderna. Men mitt i den nostalgiska tillbakablicken missar Nordström att blicka framåt – hur kommer tidningens nästa 140 år att se ut?

Min spåkula är inte bättre än någon annans, men jag spår att de kommande 140 åren kommer innebära större förändringar för SA än de år som varit.

Ska man tro det som rapporteras så har Mittmedia, som äger Sala Allehanda, svåra ekonomiska problem och ska kanske säljas. Jag vet inget om det, men det är klart det är svårt att driva lokal journalistik, kanske speciellt på det sätt Mittmedia gör det.

Min spåkula är inte bättre än någon annans, men jag spår att de kommande 140 åren kommer innebära större förändringar för SA än de år som varit.

Jag tror Nordström skulle hålla med om att behovet av lokala nyheter inte kommer att försvinna. Däremot kommer hur nyheterna rapporteras och konsumeras att fortsätta förändras, antagligen i en allt snabbare takt. Hur Mittmedia och Sala Allehanda hänger med i den utvecklingen kommer bli intressant att följa.

Jag tillhör de som tror att lokal journalistik måste få kosta pengar för oss medborgare. Reklamfinansiering är inte hela lösningen utan vi måste vara beredda på att lägga ut direkt från våra plånböcker också. Och det tror jag de allra flesta av oss är villiga att göra. Men ingen har lyckats presentera en för oss nog attraktiv lösning än. Jag tror heller inte att låsa in innehåll bakom betalväggar är hela lösningen, även om det kan vara en bekväm lösning för utgivare. Inom dessa områden har Sala Allehanda mycket kvar att göra, liksom alla aktörer i nyhetsbranschen.

Vem kommer då bli uppstickaren som i Sala tar över den lokala journalistiken? Din gissning är lika bra som min. Jag tror dock att det blir någon som inte figurerar i dagens lokala nyhetslandskap. Nya aktörer krävs för att tänka nytt.

Och kanske multijournalisten ersätts av medborgarjournalist. Visst finns det ett stort värde i en journalists kunskaper och arbetssätt. Men var finns nyheterna i dag? Till stor del i sociala medier. Den som knäcker nöten om hur man bäst samlar in och förädlar digitala diskussioner har mycket att vinna i medialandskapet.

Jag avslutar med att säga grattis till de första 140 åren och lycka till i framtiden. Vi är många som följer utvecklingen med stort intresse.

Magnus Nystedt

Salbohed

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons