Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanlands politiker måste ta ansvar för kontanterna

Annons
Samtliga politiker från Västmanland som svarat på enkätenvill att det ska gå att betala med kontanter.

Alla riksdagskandidater från Västmanland som deltagit i en enkätundersökning vill att kontanter ska finnas kvar i framtiden. Efter valet måste de se till att staten verkligen tar sitt ansvar så att alla som vill använda kontanter kan fortsätta göra det, skriver Bankomats vd Nina Wenning.

Bankomat har frågat 532 politiker som står på valbar plats till höstens riksdagsval om de vill att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala i framtiden. Undersökningen visar att samtliga politiker från Västmanland som svarat på enkäten – åtta av åtta – vill att det ska gå att betala med kontanter i Sverige. Ingen av politikerna vill ha ett helt kontantlöst samhälle.

Samtidigt ser vi att digitala betalningar ökar och att användningen av kontanter minskar. Vissa butiker tar inte emot kontanter längre. Omställningen till digitala betaltjänster för mycket positivt med sig. Men många vill ha kvar kontanter och det finns ett behov i samhället att upprätthålla en fungerande infrastruktur för mynt och sedlar, inte minst vid krissituationer. Frågan är vem som ska ansvara för att kontanterna finns tillgängliga.

Kontantinfrastrukturen bör självklart subventioneras och upprätthållas av staten.

I dag kan det vara sparbanker, mataffärer, växlingskontor och oberoende kontantautomater som ser till att det går att ta ut och sätta in kontanter runtom i landet. Men en utredning från Riksbankskommittén föreslog tidigare i somras att sex större banker i Sverige ska ansvara för att upprätthålla en kontantinfrastruktur i hela Sverige. Förslaget innebär att om exempelvis en Ica-butik läggs ner så blir det de sex bankernas uppgift att ersätta den kontanthanteringspunkten. Det säger sig självt att det inte är någon rimlig lösning.

Västmanlands riksdagskandidater vill att kontanter ska finnas kvar i framtiden. Precis som med andra viktiga delar av vår infrastruktur bör kontantinfrastrukturen självklart subventioneras och upprätthållas av staten. Vi vill nu uppmana de politiker från Västmanland som tar plats i riksdagen efter höstens val att verka för att staten tar sitt ansvar när det gäller tillgången på kontanter. Alla västmanlänningar som vill betala med kontanter ska kunna göra det både i dag och i framtiden.

Nina Wenning, vd på Bankomat AB

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons