Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikarier, våga säga ifrån

Annons

Med sommaren följer semestrar och sommarvikarier. Jag har jobbat som vikarie i tre år nu. Under de här tre åren har jag mött både bra och dåliga exempel på hur man bemöter vikarier och hur vikarier agerar på sin arbetsplats.

Ni som jobbar som vikarier i sommar måste veta att ni inte ”bara” är vikarier, ni fyller samma funktion och har samma rättigheter som vilken ordinarie personal som helst.

Ni måste våga säga ifrån när ni tycker att någon eller något på er arbetsplats inte är okej. Som vikarie kan det lätt bli så att man lider lite i tysthet för att man kanske är ny och oerfaren och för att man är rädd om sitt jobb.

Våga säga ifrån! Var vetgiriga och lyssna, se och lär av den ordinarie personalen för den sitter på massor av kunskap. Men kom också ihåg att gammal är inte alltid äldst, så våga komma med egna idéer om hur saker och ting kan göras.

Det är ni i den ordinarie personalen som ska stötta era vikarier i sommar.

Räkna inte med att vi ska kunna allt när vi kommer första gången, utan lär oss under tiden och var konstruktiva om ni ska komma med kritik.

Uppmuntra oss i det vi gör så kommer samarbetet kanske att vara längre än över sommaren och vi kanske blir ett ständigt återkommande inslag på er arbetsplats. Det är ändå vi som vikarier som finns där när ni vill ha semester och är sjuka.

En del av oss står till förfogande 24 timmar om dygnet och måste ha mobiltelefonen ständigt påslagen för att inte missa ett jobb och en inkomst, vilket många gånger kan vara mycket påfrestande. Säga nej till ett jobb gör man nästan aldrig, för man vet inte om det kommer att ringa igen. Men för er som behöver oss, respektera också om vi säger nej en gång, vi har säkert ett mycket bra skäl till det. Som vikarie måste man också få planera annat än bara jobb.

Hoppas nu att alla får en mycket bra jobb-sommar och att både ordinare personal och vikarier är ett par erfarenheter rikare efter sommaren!

Vikarien

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons