Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Inte vår uppgift att bygga mellanboende”

Vilka valmöjligheter finns det för Heby kommuns äldre? Är toaletthinkar framtidens äldreomsorg? Finns det några utvecklingsstrategier för äldreomsorgen? Margaretha Gadde-Jennische (M) svarar på frågorna.

Annons

I måndags berättade Sala Allehanda om snart 100-årige Melker Norgren som inte längre orkar bor kvar i sitt hem. Kommunens förslag är att han ska flytta ner på husets nedre våning och där sova och tvätta sig i köket och gå på toaletten på en hink i vardagsrummet.

Är det så här framtidens äldreomsorg kommer att se ut i Heby kommun?

Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande för beredningen för äldre- och omsorgsfrågor, tycker du att Heby kommuns äldre har en valfrihet?

– Ja, det tycker jag. När det gäller hemtjänsten så har brukarna fått ett mycket större inflytande att påverka med vad och hur mycket hjälp de ska få. När man känner att man inte längre orkar så kan man ansöka om särskilt boende, säger Margaretha Gadde-Jennische (M).

Men att man lämnar in en ansökan borgar väl inte för att man får en plats?

– En ansökan utreds alltid med så kallad biståndsbedömning där man tittar på både behov och förmåga. Biståndsbedömningen är ett tjänstemannabeslut som vi politiker inte kan gå in och styra i.

Har ni någon strategi för hur ni ska utveckla äldreomsorgen i Heby kommun?

– Vi har ju jobbat med en stor utredning om framtidens äldreomsorg. Där har vi jobbat med olika bitar och fått en bättre bild av hur det ser ut. Nu ska vi använda oss av utredningen i det vidare arbetet.

Men finns det några konkreta planer som ni vet blir verklighet?

– Vi ska göra en förstudie av ett nytt särskilt boende i Östervåla. Det ska ersätta Tallgården och får fler platser. Sedan måste vi även planera för ett nytt särskilt boende i södra kommundelen.

Är det särskilda boenden eller att bo kvar hemma som kommer att vara de enda alternativen även i framtiden? Finns det inga idéer om att satsa på andra typer av boenden?

– En dröm vore ju naturligtvis någon typ av mellanboende. Vi har talat om trygghetsboenden med egna lägenheter där det finns tillgång till personal och gemensam matsal. Det är dock inte vår uppgift att bygga mellanboende. Det är upp till Hebygårdar eller någon privat aktör.

Skulle du själv vilja leva med en toaletthink i vardagsrummet?

– Det är svårt att svara på. Det beror på hur sjuk jag var och hur långt jag kunde gå. Jag tror nog att jag hellre skulle bo kvar hemma med det alternativet.

Vad tycker du att man ska göra om man vill ha ett särskilt boende men inte blir beviljad det?

– Överklaga beslutet.