Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationella kvinnodagen: Än är striden för jämställdhet långt ifrån vunnen

I dag den 8:e mars är det internationella kvinnodagen. Det uppmärksammar ledarredaktionen med fem kortare artiklar om framsteg och utmaningar på jämställdhetsområdet år 2017. Medverkar gör Sakine Madon, Jens Runnberg, Bawar Ismail, Sofia Mirjamsdotter och Gabriel Ehrling.

Flickor drabbas av samhällets undfallenhet mot hederskultur

I en färsk dom från Förvaltningsrätten i Växjö försvaras barnäktenskap med att en 14-årig flicka skulle vara ”brådmogen”. Skolinspektionen gav i fjol grönt ljus till könsseparation från förskoleålder i religiösa friskolor. Runt om i landet diskuteras könsseparation i kommunala badhus som något harmlöst, ibland till och med som något som skulle ”stärka flickor”.

15 år efter mordet på Fadime Şahindal är det få som förnekar hederskulturens existens, men många ser fortfarande mellan fingrarna när barn som uppfattas ha en annan kultur eller religion drabbas.

Många vill prata om genuspedagogik: Barn ska inte tryckas in i könsroller. Men varför reagerar inte fler när barn delas upp i offentliga badhus? Eller när samhället i praktiken accepterar barnäktenskap?

Feminism kan aldrig vara att titta bort.

Sakine Madon, politisk redaktör VLT

Kvinnor måste få lika bra sjukvård som män

Om människa är synonymt med man drabbas kvinnor. Samhället ska behandla medborgare lika oavsett kön. Ändå är det belagt att kvinnor får sämre vård än män.

En uppmärksammad studie från hudmottagningen på Danderyds sjukhus visade att kvinnor i högre utsträckning gick därifrån med recept på mjukgörande preparat och uppmaningen att sköta behandlingen på fritiden medan män i högre utsträckning fick ljusbehandlingar på kliniken, under betald arbetstid och av utbildad vårdpersonal. Färre kvinnor än män får så kallade RAAS-hämmare efter att de drabbats av hjärtsvikt. Fler män än kvinnor uppger att de fått information om läkemedelsbiverkningar att vara uppmärksamma på. Fler exempel finns.

Men nu har politikerna – i stor enighet – bett Socialstyrelsen granska den ojämställda vården och föreslå åtgärder.

Jens Runnberg, politisk redaktör Dalarnas Tidningar

Svensk syn på jämställdhet bör gå på export

God sexuell och reproduktiv hälsa (SRHR) är tecken på att man lever ett tryggt liv. Men rätten att bestämma över sin kropp är inte självklar i alla delar av världen.

Varje dag dör 830 kvinnor i världen till följd av graviditet eller förlossning. I väpnade konflikter är våldtäkter ett vanligt förekommande krigsinstrument. I vissa kulturer tvingas unga flickor in i äktenskap med äldre män.

Här kommer regeringens "feministiska utrikespolitik" till bra användning. Det behövs globala satsningar för att motverka inskränkningar av kvinnors och flickors rättigheter. Det är därför välkommet att regeringen nu ökar stödet till dessa insatser med ytterligare 200 miljoner kronor. Det är feministisk utrikespolitik när den är som bäst.

Rätten att bestämma över sin egen kropp och sexualitet måste försvaras överallt.

Bawar Ismail, vik. politisk redaktör Gefle Dagblad

Kvinnor måste bli bättre på att lyfta varandra

"Kvinnor är så elaka mot varandra". "Kvinnor drivs av avundsjuka och missunnsamhet".

Känns ovanstående igen? Det är kanske inte så konstigt. Inte heller att just kvinnorna får skulden för att vi lever i ett samhälle där det är enklare för en man att lyfta en kvinna eftersom han inte har något att förlora på det. Tvärtom, han får ofta en fjäder i hatten om han gör det.

En kvinna som bereder plats åt en annan kvinna riskerar tvärtom att förlora sin egen, då kvinnor tycks ha begränsade mandat på många positioner. En kvinna som vill komma in i styrelserummet har bättre förutsättningar att lyckas om hon smörar för männen och armbågar sig förbi kvinnorna. Allt medan männen fortsätter att smörja varandra i barer och bastur och hemliga rum.

Kära systrar! Fienden är inte en annan kvinna. Fienden är uråldriga maktstrukturer. Sluta slåss och bilda bastuklubbar i stället, och smid planer för att hjälpa varandra upp.

Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent Sundsvalls Tidning

Mansdominansen i kommunala bolag är värre än på börsen

Frustrationen över kvinnors ringa utrymme i företagsledningar är nu så stor att EU-kommissionen lagt fram ett förslag om kvotering. Den rödgröna regeringen var snabb att haka på och gick fram med en lag om att minst 40 procent av ledamöterna i börsbolagens styrelser ska vara kvinnor. Förslaget stoppades i riksdagen i januari.

Men om politiker vill reglera näringslivet är det inte orimligt att först se om hur man själv lyckas med jämställdheten. Stat, kommuner och landsting har genom sin verksamhet i myndigheter och bolag enorm påverkan på samhällslivet.

I statens bolag har kvinnor 48 procent av styrelseposterna – gott så! Värre är det med de kommunala, där bara 31 procent är kvinnor, enligt en granskning från Dagens Samhälle. Ja, det är faktiskt sämre än bland börsbolagen, där 32 procent är kvinnor.

Gabriel Ehrling, ledarskribent Dalarnas Tidningar