Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag ser det här som en upplevelse och utmaning”

När Anna Wästling i februari var på praktik i Shanghai väcktes hennes reslust på allvar. Om två veckor åker hon till Namibia som volontär bland vilda djur.

Att resa är något som 19-åriga Anna alltid har velat. De två veckorna i Kina tillbringade hon som praktikant på det svenska företaget Stegia.

Hon går på ABB:s industrigymnasium i Sala, en inriktning hon valde då det finns stora möjligheter att få jobb efteråt.

Idén att åka till Namibia dök upp när Anna var på en studentmässa för att kika på högskolealternativ, och såg montern för GoXplore som förmedlar jobb i kombination med resor.

Av alla platser att välja mellan fastnade Anna för volontärarbetet i ett naturreservat i Namibia där de tar hand om djur, främst vilda. Mycket av intresset har hon fått genom att titta på Animal planet.

Annas arbetsuppgifter blir bland annat att mata djuren, vårda de som är sjuka, se till att stängsel är hela och rengöra burar.

På området finns också en skola för de anställdas barn, så en del av tiden kan också gå till att assistera där.

– Till Shanghai åkte jag ensam, här kommer jag att bo med andra volontärer. Jag har redan varit i kontakt med några andra från Norden som också ska åka dit, säger Anna entusiastiskt.

Ungefär 30 000 kronor kostar de fem veckorna, inklusive vaccin, resa och mat, något som Anna betalar ur egen ficka.

– Det är det värt, jag ser det här som en upplevelse och en utmaning, säger hon.

Minnen för livet, och testet att fixa ett spartanskt liv i Afrika lockade när hon valde Namibia, som ligger i sydvästra delen av kontinenten.

– De har vinter då, så det blir inte så varmt, kanske runt 17 grader på dagen. Så jag ska bland annat packa en varm sovsäck, säger hon och ler.

Visst hade hon kunnat välja att jobba i Australien och samtidigt tjäna lite pengar.

– Ja, vissa säger på skämt att jag är lite knäpp, men många tycker att det verkar häftigt. Det är klart att vissa, till exempel mamma, är lite oroliga över farliga djur och malaria till exempel.

Väl i Namibia hoppas Anna få uppleva dess kultur. Endast i huvudstaden Windhoek, fyra mil därifrån, finns det internetuppkoppling så kontakten med familjen väntas bli sporadisk.

I Kina var ju Facebook nedstängt på grund av censur så Anna är lite van vid det.

– Nästan att det ska bli lite skönt, och lite häftigt att inte kunna rådfråga någon hemmavid. De tycker däremot att det är lite jobbigt, säger Anna och fortsätter leende:

– Bara det att se hur man klarar sig utan internet får väl ses som en utmaning i sig.

Läs mer: Kolla in GoXplore.se