Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställdhet kräver en aktiv opposition

Det har nu gått två år sedan Sala kommun skrev på CEMR-deklarationen, en betydelsefull europeisk deklaration för jämställdhet. CEMR-deklarationen är ett verktyg för kommuner, landsting och regioner att integrera jämställdhetsperspektivet i det politiska beslutsfattandet och i den praktiska verksamheten. Avsikten är att se till att diskrimineringslagstiftningen efterlevs.

I och med påskriften har kommunen förbundit sig att arbeta med deklarationens handlingsplan. Detta löfte har dock inte infriats, ett faktum som vi i Feministiskt initiativ i Sala valt att uppmärksamma. När Sveriges Radio Västmanland på grund av detta vände sig till Carola Gunnarsson (C) med frågan varför det dröjer, säger hon att det beror på den dåvarande rödgröna majoriteten.Feministiskt initiativ i Sala menar att jämställdhetsfrågan kräver en aktiv opposition, och vi kommer som oppositionsparti inte att skjuta ansvaret ifrån oss. Ansvaret för att deklarationen försvunnit från kommunfullmäktiges dagordning under två år ligger på alla partier, då den röstades igenom med stor majoritet. Först i och med FI:s Salas inträde under hösten tog någon plats som ställde de kritiska frågorna.

Jämställdhet och jämlikhet handlar om våra mänskliga rättigheter. Att vi ska behandlas lika och ha samma möjligheter oavsett kön, könsuppfattning, ursprung, religion, funktion, med mera. För kommunen kräver jämställdhetsarbetet satsningar i form av kunskap och tid. Kommunen skulle behöva en jämställdhetsstrateg, för att kunna dra nytta av den breda kunskap som finns inom området. Förvaltningen behöver få rimliga möjligheter, i form av tid och resurser, att ta itu med deklarationens handlingsplan.

I den nya majoritetens första budget, den för 2015, återfinns ingen satsning. Till Sveriges Radio Västmanland säger vårt kommunalråd istället att förberedelserna börjar nu. Att kommunen efter två år gör sig beredda att ta det första steget kan ingen känna sig nöjd med. Skulle något överhuvudtaget ha hänt om inte någon börjat ställa krav på att det som kommunen förbundit sig att göra, ska genomföras?

Att vi ska ha ett jämställt Sala skriver de flesta partier under på. Det är bra. När det blir tyst om jämställdheten avstannar arbetet. Det är olyckligt. Därför behövs Feministiskt initiativ, eftersom frågan är alldeles för viktig för att skjuta på framtiden. Nu finns ett oppositionsparti som har jämställdheten och jämlikheten högst upp på dagordningen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel