Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Runnberg: Spelreklamen har spårat ur – dags att skärpa reglerna och ta bolagen till domstol

De siktar in sig på cirka 300 000 personer. Så många har ett riskbeteende vad gäller spel om pengar. Målet är att de ska bli storspelare.

Okontrollerat spelande är en del av affärsidén. De med spelproblem svarar för 75 procent av omsättningen i vissa spelformer. Spelbolagen satsade åtta miljarder kronor om året på det 2018, men 2019 har reklamen exploderat och blivit fullt laglig på nya ställen – i sociala medier, kollektivtrafiken, på landslagströjor och i SVT i anslutning till Melodifestivalen. Även denna tidning publicerar spelreklam.

Spelberoende är numera klassat som en sjukdom med diagnoskritierier. Hos den spelberoende är hjärnans belöningssystem neurobiologiskt ombyggt, liksom för narkomaner och alkoholister, så att känslan av tillfredsställelse efter att hjärnan utsöndrat dopamin av spelande ligger som ett starkt behov, ett positivt minne i hjärnans funktionssätt.

Sjukdomen vinner över insikterna, som förvisso finns hos de flesta, om spelandets konsekvenser för ekonomin, relationerna, manin, måendet och ljugandet.

Bara en gång till. Den här gången kanske storvinsten kommer?

Självmordsbenägenheten är 15 gånger högre för spelberoende.

Spelandet är för de sjuka inget tidsfördriv, ingen kittlande spänningsupplevelse som med förnuftet kan hanteras. Och spelbolagen kan med de nya, digitala spelen på ett helt nytt sätt koppla spelutformning till omedelbar utvärdering av hur väl spelen krokar fast spelarna.

De allra värsta är kasinospelen. Den som har en smart mobil har spelen i fickan. Jämt.

Snabbheten i spelet beskrivs som en service. "Vinsten på kontot innan du hinner blinka!" Spelbolagen vet att det som händer i spelet är blixtsnabba förluster och ett nytt spelerbjudande, för att vinna tillbaka det som förlorats. Att ta SMS-lån är vanligt bland de sjuka.

Att anmäla sig till registret "Spelpaus", som ska göra att man slipper de värsta lockelserna, har inte alltid hjälpt. Konsumentombudsmannen har stämt 13 spelbolag som i flera fall tagit direktkontakt med dem som vill blockera sig själva.

Storspelare har ringts upp från Malta och uppmanats att satsa mer fast lagen säger att marknadsföring ska ske med måttfullhet. Domstol får nu pröva om detta och utsagan "Så kan du ta hem miljoner på väg till jobbet" är måttfullt.

"Plötsligt händer det", påstår ett spelbolag. Det borde nog lägga till sanningen: "men nästan jämt händer det inte".

Italien förbjöd nyligen spelreklam.

Grundlagsändringar ska inte föreslås lättvindigt men det förefaller helt riktigt av civilminister Ardalan Shekarabi (S) att överväga ett tillägg i yttrandefrihetsgrundlagen, för att motverka sjukdom av spel såsom staten motverkar sjukdom av tobak och alkohol.

Befarar du att du blivit spelberoende? Kontrollera ditt spelande mot kriterierna för sjukdomen här. Din vårdcentral är skyldig att hjälpa dig.

Anmäl text- och faktafel