Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesper Nilsson till hårt angrepp mot SD

Den förre SDU-distriktsordföranden från Sala gick hårt åt Sverigedemokraterna i sitt blogginlägg i veckan. "Känner inte igen mig alls" säger Magnus Edman, ordförande för SD Sala.

Jesper Nilsson, som gick med i Sverigedemokraterna 2009, lämnade partiet i mars i år. Men det är alltså först nu som han i ett långt blogginlägg går ut med varför han agerade som han gjorde.

I inlägget skriver Nilsson bland annat att Sverigedemokraterna är ett parti genomsyrat av en unken kvinnosyn och att man blundar för sexism, rasism och homofobi. Till exempel skriver han att ”förståelsen för antidemokratiska åsikter är stor inom SD” och att partiets politik bortsett från att minska asyl- och anhöriginvandringen enbart ”fylls ut av bottenlös populism”.

Så här efteråt känner han sig framförallt lättad, säger Jesper Nilsson till SA.

– Det känns övervägande positivt. Jag har fått jättemycket stöd av människor utanför partiet som sagt att det är starkt, modigt och viktigt att jag gör det här, säger han.

Hur har ditt gamla parti reagerat?

– Inte mycket. Någon har ställt någon enstaka fråga bara.

Under onsdagen fick Jesper Nilssons blogginlägg stor spridning, både i sociala medier, radio och rikstäckande dagspress. Metro, Dagens ETC och Sveriges Radio var bara några av dem som lyfte hans berättelse. Något Jesper Nilsson hävdar att han inte räknat med.

– Jag trodde verkligen inte det. Det är väl ingen som bryr sig om min lilla historia, tänkte jag, säger han och fortsätter:

– Många har ju undrat varför jag lämnade och jag tänkte att det är lika bra att köra med öppna kort.

På Sverigedemokraternas kansli i Sala tar man sin forne partikamrats avhopp med ro.

–  Det är väl alltid tråkigt att personer som varit förtroendevalda lämnar. Om Jesper tycker att han inte trivs så är det upp till honom. Men folk kommer och går, säger Magnus Edman, ordförande för SD Sala.

Hur upplevde du Jesper Nilsson som partikollega?

– Sitta och recensera Jesper, hur han är som person, det vill jag inte göra. Jag recenserar inte enskilda personers sätt att vara eller inte vara.

Vad säger du om hans påståenden om sexism och homofobi inom SD?

– Jag har varit aktiv i så många år men känner inte igen mig alls. Jag har diskuterat med kvinnor i distriktet och ingen av dem känner igen sig i den bilden som Jesper ger.

Finns det rasism i partiet?

– Inget som jag upplever som ett problem.

Tidigare har Jesper Nilsson, förutom att ha varit distriktsordförande för SDU Västmanland, bland annat suttit som ersättare i kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden i Sala kommun. Han har dessutom varit ledamot i Västmanlands läns landstingsfullmäktige.