Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Pihl: Därför måste regeringen lyssna på larmet från ABB

Att det finns regler om vem som får komma till Sverige för att jobba, och under vilka omständigheter, är nödvändigt. En helt fri arbetskraftsinvandring skulle leda till lönedumpning och utnyttjande av arbetskraft. Den som vill arbeta i Sverige och samtidigt ha med sig anhöriga bör också kunna försörja familjen. Det ska vara ordning och reda, men reglerna måste vara rimliga. Det är de inte i dag.

För tio år sedan liberaliserades den svenska lagstiftningen på området. Det var i grunden bra, men ledde till att oseriösa arbetsgivare missbrukade systemet i syfte att använda sig av billig arbetskraft för bland annat bärplockning.

Reglerna skärptes, men så här några år i efterhand är det uppenbart att man tog i för hårt. Syftet var att komma åt arbetsgivare som utnyttjar billig arbetskraft, men resultatet är att kompetenta personer som arbetar i branscher som ofta lider av brist på arbetskraft utvisas.

Reglerna skärptes, men så här några år i efterhand är det uppenbart att man tog i för hårt.

Ofta handlar det om rena bagateller som att arbetsgivaren betalat någon hundralapp för lite i lön sett till kollektivavtalet, eller att semesterersättningen varit för låg. Det är misstag som enkelt kan justeras i efterhand, men som i stället får orimliga konsekvenser.

På Dagens Nyheters debattsida (5/12) skriver företrädare för Centrum för rättvisa och ABB att Migrationsverket till och med övertolkar regelverket. Myndigheten tillämpar en “sexmånadersregel” som innebär att utvisade personer måste vistas i en form av karantän utomlands innan de kan söka om uppehållstillstånd igen.

I ljuset av den övriga migrationspolitiken är kompetensutvisningarna än märkligare. Utländska personer med uppehållstillstånd som döms för brott som misshandel och våldtäkt kan ibland slippa utvisning med hänvisning till att de rotat sig i Sverige. Personer som arbetar och betalar skatt kan behöva lämna landet för att arbetsgivaren inte betalat full semesterersättning. Bisarrt är bara förnamnet.

Personer som arbetar och betalar skatt kan behöva lämna landet för att arbetsgivaren inte betalat full semesterersättning. Bisarrt är bara förnamnet.

Migrationsverket och migrationsdomstolarna måste börja tillämpa regelverket som det är tänkt. Om det inte är möjligt måste lagstiftningen ses över.

Karin Pihl

Liberala nyhetsbyrån

Anmäl text- och faktafel