Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Beijbom: Därför vore det bäst med en alliansregering

Annons

S gick till val 2018 med löftet att samregera med MP och med Stefan Löfven som statsministerkandidat. Detta regeringsalternativ har efter höstens val 116 mandat i riksdagen. C, L, KD och M gick till val med löftet att samregera inom Alliansen, som de gjorde mellan 2006-2014. Deras utpekade gemensamma statsministerkandidat sades vara Ulf Kristersson. Detta alternativ fick 143 mandat av väljarna i höstens val.

Men S och MP vill gärna räkna in V i sitt regeringsunderlag - men absolut inte släppa in V i regeringen. S har alltid hållit en armlängds avstånd till "kommunisterna" i varje regeringsbildning - men alltid välkomnat deras röststöd i riksdagen.

Men S och MP vill gärna räkna in V i sitt regeringsunderlag - men absolut inte släppa in V i regeringen.

Med stöd av V - utanför regeringen - får  k o n s t e l l at i o n e n  S, MP och V 144 mandat, ett mandat mer än  r e g e r i n g s a l t e r n a t i v e t Alliansen med de fyra partierna C, L, KD och M. Varken Alliansen eller dess fyra partier vill räkna in SD, med 62 mandat, i sin regeringskonstellation. 

Båda blocken hycklar när det gäller SD. Man låtsas som om detta parti är utan inflytande, ett parti ingen samtalar med. Självklart samtalar alla partier med varandra i utskotten, där man slutligen vet hur partierna ställer sig till olika förslag och hur majoritetsförhållandena kommer att bli i den aktuella frågan i riksdagens voteringar.

Både S och Alliansen har avstått från att lägga fram förslag i riksdagen som man vet inte kan vinna majoritet vid riksdagens omröstningar. Men både S och Alliansen har lagt fram förslag i riksdagen just för att man vet  - tack vare stöd av SD - att förslaget i fråga skulle få majoritet i riksdagen.

Således kunde Alliansen få igenom sitt femte jobbskatteavdrag enbart tack vare stöd av SD. Således kunde S upphäva den inom LO så förhatliga Lex Laval-lagen enbart tack vare stöd av SD.

Alliansen vill inte ge SD något inflytande, än mindre släppa in SD i någon regering. Detta regeringsalternativ med sina 143 mandat har alltså 28 mandat fler än Socialdemokraternas regeringsalternativ, S och MP, med 116 mandat. Det rimliga är då att det större regeringsalternativet - Alliansen - bildar regering med Ulf Kristersson som statsminister.

Det rimliga är då att det större regeringsalternativet - Alliansen - bildar regering med Ulf Kristersson som statsminister.

I detta läge kan denna regering bara falla om S och SD (100 mandat plus 62 mandat) går ihop och fäller Alliansregeringen. Är detta sannolikt? Kan S tänka sig att fälla en Alliansregering med hjälp av SD? Kan SD tänka sig att fälla en Alliansregering med hjälp av S?

Får jag föreslå:

• En Alliansregering med Ulf Kristersson som statsminister.

• En Alliansregering som söker breda lösningar åt vänster i frågor som migration/integration, skatter, pensioner, bostäder, försvar, skola, sjukvård och polis.

• En Alliansregering som söker breda lösningar åt vänster i frågor som migration/integration, skatter, pensioner, bostäder, försvar, skola, sjukvård och polis.

• En Alliansregering, som genom att söka uppgörelser i sakpolitiken med S, samtidigt förpliktar sig att isolera ytterkantspartierna i svensk politik - V och SD - i frågor som rör humanism, det öppna samhället och demokratins värdegrund. Men också i frågor som rör EU och Nato.

En överenskommelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna som innefattar att S aldrig tänker fälla en Alliansregering med stöd av SD. På detta sätt skulle S markera att också detta parti har ett ansvar för att isolera SD från avgörande inflytande i regeringsfrågan.

• En överenskommelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna som innefattar att S aldrig tänker fälla en Alliansregering med stöd av SD.

Min förhoppning är att C och L stöder Ulf Kristersson som statsminister och ingår i en Alliansregering. 

Karl Beijbom

förläggare och journalist

Karl Beijbom är en av flera fristående krönikörer på ledarsidan. De tar självständig ställning, åsikterna behöver inte sammanfalla med ledarredaktionens.

Anmäl text- och faktafel