Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Beijbom: Lägre skatt betyder inte lägre skatteintäkter

Vänstern bör titta på Laffer-kurvan

Annons

Inom Socialdemokratin och den övriga vänstern råder en nästan religiös övertygelse att höjda skatter ökar statens skatteintäkter. Detta är inte sant. När vänstern predikar ”höj skatten” replikerar vi liberaler gärna ”höj skatteintäkterna”. Detta är nämligen två helt olika saker.

Låt mig förklara. Om skatten är 0 procent blir statens skatteintäkter 0 kronor. Om skatten är 100 procent blir statens skatteintäkter också 0 kr. Om skatten vore 100 procent skulle folk ”jobba svart” och utveckla ett sinnrikt system för att i stället byta tjänster med varandra.

Den som forskat mest kring detta heter Arthur Laffer, i dag 77 år gammal. Han är i sitt ekonomiska tänkande inspirerad av den muslimske 1300-talsfilosofen Ibn Khaldun liksom av John Maynard Keynes under 1900-talet. Arthur Laffer konstaterar i sin forskning att länder med lågt skattetryck måste höja sina skatter för att öka skatteintäkterna. Men - han har också vetenskapligt visat att länder med mycket högt skattetryck måste sänka skatterna för att skatteintäkterna ska öka.

Ty - i länder med högt skattetryck är svartjobben många och nyföretagandet för lågt. Och: i stället för att ta ut övertid i lön tar folk i stället ut övertid i ledighet.

Arthur Laffer har konstruerat en kurva, Laffer-kurvan, för att förklara vad han menar. Ett skattetryck upp till en viss nivå ökar skatteintäkterna. Ett skattetryck över en viss nivå minskar skatteintäkterna. Detta samband har Socialdemokratin och den övriga vänstern i Sverige aldrig förstått - eller velat erkänna.

I debatt efter debatt har vi kunnat höra Stefan Löfven säga: ”Alliansen sänkte skatterna med 140 miljarder kronor, i stället för att satsa på välfärden.” ”Alliansen sänkte skatterna med 140 miljarder kronor, i stället för att satsa på skolan.” ”Alliansen sänkte skatterna med 140 miljarder kronor, i stället för att satsa på sjukvården.”

Aldrig har vi hört Stefan Löfven säga att Alliansen förvisso sänkte skatten med 140 miljarder kronor - men skatteintäkterna ökade med 280 miljarder kronor. Detta tack vare att Alliansens skattesänkningar medförde att antalet företag i Sverige ökade med över 200 000 och över 300 000 människor fick nya jobb. Jobbskatteavdraget gjorde svarta jobb till vita jobb, Rut och Rot skapade många nya jobb åt dem som stod långt från arbetsmarknaden.

SKL konstaterade i våren 2014, då Alliansen regerade, att satsningen på svensk välfärd under Alliansen varit större än någonsin: 19 procent av BNP och 1 218 000 anställda i välfärdssektorn. Rekordsiffror! Men detta kände bara 10 procent av svenska folket till. I stället trodde 90 procent av svenska folket, helt felaktigt, att satsningen på svensk välfärd minskat på grund av Alliansens skattesänkningar. Den hade i själva verket ökat till den högsta någonsin!

Det viktiga är inte att höja skatten eller att sänka skatten. Det viktiga är att fastställa den optimala skatten. Vid vilken skattenivå ökar skatteintäkterna som mest? En nivå där vi medborgare anser att balansen mellan vad vi själva får behålla och vad som går bort i skatt är rimlig, rättvis och fullt acceptabel?

Kanske måste vi maximera skatteintäkten genom att sänka skattenivån till en optimal nivå. Men då måste vi släppa tankefiguren att höjd skatt alltid höjer skatteintäkterna. Detta är helt enkelt inte sant.

Karl Beijbom, journalist och bokförläggare