Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Knut Pierrou var en kamrat som man aldrig glömmer”

Det goda samhället där alla skall med, var ingen utopi för Knut Pierrou. Det var ett reellt och uppnåeligt mål.

Anmäl text- och faktafel

Var gång jag går in i sovrummet passerar jag en vägg med en tavla. Den är cirka 30-40 centimeter och vid första anblicken ser den bara ut som ett grönt kludd. Jag tar ett steg tillbaka och ser då att den egentligen är en mycket god avbildning av Gröna gången i Sala. Stigen som slingrar sig bortöver Måns Ols, tätt beslöjad av björkarnas och alarnas löv. Den tavlan fick jag av Knutte när jag fyllde år.

När man analyserar Knuttes väsen, på samma sätt som hans tavla, då ser man stigen genom livet som slingrar sig bort över mot ett bestämt mål. Då ser jag ting i slöjor där Knutte såg allting med klar skärpa. Då ser jag ting som är viktiga för mig men som kanske var oviktiga för Knutte.

Knut Pierrou såg sammanhang i vårt lands historiska utveckling. Han såg orättvisor, klassmotsättningar och förtryck. Han såg människor som exploaterade, stal och lurade till sig fördelar. Han såg politiker som tog personlig vinning och motarbetade demokratins grundvalar.

Han kunde sitta tyst på ett möte och plötsligt be om ordet för att med enastående klarsyn förklara sin mening om tingen. Han kunde förklara hur vägen vidare borde organiseras på arbetsplatsen, i fackföreningen eller den kommunala nämnden. Han hade målet klart för sig!

Det goda samhället där alla skall med, var ingen utopi för Knutte. Det var ett reellt och uppnåeligt mål! Målet var inte längre bort än Långforsen, där längst bak skuggorna i min tavla.

Knut Pierrou var en kamrat som man aldrig glömmer. Han var en genomäkta personlighet som många har haft glädje av att få lära känna. Han var en god förebild för oss andra. Vi som följer i hans fotspår kanske en dag skall upptäcka att han hade rätt: Att stigen för till målet och att målet är uppnåeligt!

Frid över Knut Pierrous minne.

Börje Svensson och partikamraterna Vänsterpartiet Sala