Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kortare vårdköer med diagnos direkt

På ortopedkliniken i Västerås är det numera en fysioterapeut som möter patienterna först och ger en diagnos. Med det nya sättet att arbeta slipper patienterna långa väntetider.

Claes Göran Färnqvist från Sala halkade i höstas och landade rakt på axeln. Nu har han fått tid hos fysioterapeuten Magnus Wennerlund på ortoped-kliniken.

Sedan ett år tillbaka har fysioterapeuterna på kliniken ett större ansvar för bedömningen. Det gäller patienter med axel-, knä- och ryggproblem på remiss från familjeläkare. Läkare på ortopeden är det inte säkert att patienten får träffa.

– Jag som fysioterapeut träffar patienterna som första instans. Blir patienten föremål för operation, då kontaktas läkare eller i andra fall då det behövs en ”second opinion”, säger Magnus Wennerlund.

Redan vid första besöket gör han en ultraljudsundersökning och ger en diagnos.

– Det är inte så få som klarar sig utan en operation. 70 procent av patienterna hanterar ju Magnus Wennerlund själv även om vi i många fall diskuterar tillsammans, säger läkaren Ola Vikerfors.

Får du som läkare mer tid över?

– Det får jag inte. Vi har en viss tid för mottagning. Men det gör att vi kan korta köerna, säger Ola Vikerfors.

Väntetiderna för nybesök på ortopeden för axelskadorär nere på fem veckor. Tidigare kunde det vara så mycket som 13–14 veckor.

Såväl läkare som fysio-terapeut betonar att det är ett lagarbete.

– Det går inte ut på att lyfta arbetsuppgifter från läkarna.Vi utnyttjade inte fysio-terapeuterna på rätt sätt tidigare, säger Ola Vikerfors.

Men blir det inte stressigare för dig Magnus?

– Jo, det förstås, men det är väldigt roligt också. Man har större ansvar och det är utvecklande.

En patientenkät har också visat att patienterna är väldigt nöjda med nyordningen. Just patienternas reaktion var annars något som man på ortopedkliniken var lite oroliga över.

– Det funderade vi mycket på innan. Om patienterna skulle bli förvånade när de inte fick träffa en läkare. Men det har inte varit så. Till stor del är det nog för att vi både gör en noggrann klinisk undersökning och undersöker med ultraljud vid första besöket. De får en bedömning och får se hur det ser ut i deras axel, säger Magnus Wennerlund.

Undersökningen av Claes Göran Färnqvists axelskada är klar. Skadan måste kanske opereras och han sätts upp på väntelista. Men skadan kan bli bra under tiden och de ska höras igen efter fyra veckor och se.

Bedömningen gör Magnus Wennerlund och Ola Vikerfors tillsammans. Efteråt är Claes Göran Färnqvist nöjd med besöket.

– Vem man träffar spelar ingen roll. Det viktiga är att man får reda på orsaken och vad man ska göra åt det.