Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kravet efter skogsbranden: 277 miljoner

Skogsbolaget Stora Enso Skog stäms på drygt 277 miljoner kronor efter skogsbranden 2014."De har ansvaret för skogsbranden", säger advokat Johan Strömberg som företräder två försäkningsbolag som stämt Stora Enso Skog.

De två försäkringsbolagen Länsförsäkringar Bergslagen och Dalarnas Försäkringsbolag anser att Stora Enso bär skuld till branden, vilket SVT Västmanland var först att berätta om. Detta eftersom den förödande jättebranden orsakades av en markberedare som slog upp gnistor som antände den synnerligen torra terrängen.

Länsförsäkringar Bergslagen kräver drygt 112 miljoner kronor, Dalarnas Försäkringsbolag drygt 164 miljoner kronor - sammanlagt mer än 277 miljoner kronor.

Advokat Johan Strömberg, som företräder Länsförsäkringar Bergslagen och Dalarnas Försäkringsbolag, har skickat in två stämningsansökningar. Den ena till Mark och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

- Den grundar sig på brott mot miljöbalken. I och med den verksamheten som Stora Enso bedrev inom det här området så anser vi att de bär ansvaret för den skada som skedde, säger han till vlt.se

En till stämningsansökan har även lämnats in till Falu tingsrätt.

-Är det så att Mark och miljödomstolen inte anser att det är ett brott mot miljöbalken så har vi även skickat in en stämningsansökan till Falu tingsrätt. Den stämningsansökan grundar sig bland annat på lagen om skydd mot olyckor och vårdslöshet.

Vilket ansvar anser ni att Stora Enso har?

-Vi anser att Stora Enso är ansvariga för skogsbranden. De skulle inte ha kört den dagen då det var extremt hög brandrisk. Dessutom körde de skogsmaskiner som bildade ett gnistregn bakom sig. När det finns risk för att dessa gnistor ska sätta eld då ska man inte köra.

Markberedaren som Johan Strömberg anser vållade skada kördes av en entreprenör på uppdrag av Stora Enso Skog.

De begärda skadestånden motsvarar de belopp som försäkringsbolagen betalat ut.

-Vi kan bara begära ersättning för det som betalats ut. Det här är pengar som försäkringsbolagen betalat ut till försäkringstagare. Det är då deras ansvar att se om det finns någon som är skyldig till händelsen, vilket vi anser är Stora Enso.

Hans förhoppning är nu att Stora Enso kommer att betala ut de begärda skadestånden.

-Vi hoppas naturligtvis att vi kommer att få ett bifall i Mark och miljödomstolen och att stora Enso kommer att betala mina klienter.

Stora Enso vill inte kommentera stämningsansökningarna i nuläget.

-Vi fick reda på detta under i morse. Vi kan inte kommentera något innan vi har gått igenom stämningsansökningarna, säger bolaget advokat Olle Flygt.