Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuben ett skyltfönster för konst

Som en ultramodern frigge­bod står Konstkuben på plats intill Tegelbruksmuseet. Där ska den i två månader vara ett skyltfönster för konsten.

Annons
Hebykonstnärerna ÅC Danell och Bengt Ander ställer ut i Konstkuben.

 Konstnärernas riksorganisation (KRO) i Uppland har funderat en hel del på hur konsten ska nå ut till de kommuner som inte har så många museer, gallerier och andra arenor för konsten.

Det var så Konstkuben kom till. Nu har Heby kommun blivit pilotkommun i och med att den mobila ”konststationen” ställts upp vid Tegelbruksmuseet. När museet på torsdag, den 1 maj, öppnas för säsongen invigs också Konstkuben.

Dess första utställare är Hebykonstnärerna Bengt Ander, skulpturer och Å C Danell, måleri.

– Kuben är ju ett utmärkt sätt att öka tillgängligheten till konsten, säger Bengt Ander.

– Ja, och nyfikenhetsfaktorn är också viktig. Vi hoppas förstås folk blir nyfikna när de ser kuben och vill titta närmare på innehållet, säger Å C Danell.

Den 1 maj är det också vernissage inne i konsthallen vid Tegelbruksmuseet. Där visas dels Sture Collins ”100 gubbar”, som är en skulpturgrupp med hundra individuella huvuden, dels Kristina Erikssons utställning ”Ler och linje”. Den omfattar tuschteckningar samt figurer i ståltråd och keramik.

Dessutom avtäcks första maj den trettonde skulpturen utmed gångstråket Tant Fridas stig. Det är Sonja Peterssons hundskulptur ”Happy”, som leker med en förgylld boll.

Annons