Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturskolan fick andrum

(Uppdaterad tisdag 08:17) Salas kulturskola är räddad från neddragningar 2013. Politikerna i fullmäktige var på måndagskvällens möte plötsligt  eniga om att skjuta till ytterligare en halv miljon till bildnings- och lärandenämnden.

På senaste kommunstyrelsemötet var partierna lika ense om att inte skjuta till pengarna bortsett från Hanna Westman i Salas Bästa. Men nu hade alla ändrat sig.

- Det trodde jag inte men nu är jag skitglad, säger Hanna Westman efter beslutet och ler brett.

Hon säger vidare:

- Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet har jag känt att jag haft på min sida, men att de övriga partierna skulle ändra sig hade jag inte trott.

Men allmänheten har hon känt att hon haft i ryggen. Hon har startat facebooksidan Rädda kulturskolan och den har genererat 550 medlemmar. Hon har också gjort en namninsamling som gett 416 namn.

Det var kommunalrådet Per-Olov Rapp (S) som la fram förslaget om tilläggsanslag och alla andra hängde på.

Hur det blir med pengar till kulturskolan 2014 står dock än så länge i stjärnorna. Beslut om det tas i den strategiska planen för 2014-2016 i juni månad.

- Det har aldrig varit tal om att lägga ner kulturskolan, den är en stor tillgång. Men den har inget fribrev då  budgeten för 2014 ska tas. Den ska vägas mot allt annat som behövs, säger Per-Olov Rapp (S) och får medhåll av oppositionsledaren Carola Gunnarsson (C):

- Verksamheten inom kulturskolan måste genomlysas ordentligt precis som alla andra verksamheter,. Den kan inte undgå diskussioner om eventuella förändringar, säger hon.

Hon gav också skolförvaltningen en känga.

- Att vi i alliansen sa nej till den halva miljonen i nämnden berodde på att förvaltningen sa att det inte skulle innebära några försämringar för kulturskolan. De skulle klara att spara in den pengarna ändå. Men så var inte fallet, säger hon.

Rapp berättar att kommunen hade äskanden om 50 miljoner i tilläggsanslag 2013 från nämnder och utskott.

- Skulle vi säga ja till allt detta skulle vi behöva höja skatten med 1,50 och det är orimligt, anser han.

Erik Åberg (MP) tror dock att den debatt som nu varit kan vara positiv för kulturskolan då budgeten för kommande år ska tas.

- Ja, engangemanget som allmänheten visat den senaste månaden kan säkert påverka kommande beslut, menar han.

Hans kollega Monica Fahrman berättar att hon känt oro inför måndagens fullmäktige.

- Men nu finns det anledning att kämpa för att bevara kulturskolan, säger hon.

Gunnel Söderström (V) var glad för den politiska vilja som visats för att skjuta till mer pengar till Kulturskolan.

Många politiker hoppas också att kulturskolan ska få byta plats i den politiska organisationen från bildnings- och lärandenämnden till kultur- och fritidsutskottet. Där kan kulturskolan få konkurrera med andra verksamheter som inte är lagstyrda. Både Miljöpartiet och Västerpartiet  har lämnat in motioner om det.

Ett 50-tal lärare och elever från kulturskolan samt föräldrar demonstrerade utanför fullmäktigesalen och följde sedan också mötet inne i lokalen. Fullmäktiges ordförande Tommy Johansson lyfte fram ärendet i tiden så att åhörarna inte skulle behöva vänta så länge på det glädjande beskedet. Efter det kom en rungande applåd.