Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturskolechefen om insändaren om att obehöriga bad på skola: ”Får konsekvenser när falska rykten kommer igång”

Artikel 2 av 5
Konflikten kring bönestunden på Möklinta kyrkskola
Visa alla artiklar

Arne Erikssons insändare i SA har fått stor spridning under fredagskvällen och lördagen. I sin insändare beskriver han hur ett klassrum i Möklinta kyrkskola ska ha upplåtits som moské på lektionstid. En uppgift som enligt Benny Wetterberg, kanslichef och kulturskolechef på Sala kommun, inte stämmer.

Insändaren publicerades under fredagen och har redan nått långt över 1000 delningar på sociala medier.

– När jag har kollat uppgifterna med rektor och lärarna där får jag en helt annan bild av vad som har hänt, säger Benny Wetterberg.

Insändarskribenten Arne Eriksson ställer bland annat frågan om obehöriga får vistas på skolan. Han beskriver det som att fyra män ska ha genomfört en bönestund, men Benny Wetterberg säger att det bara handlar om en man. Utöver den mannen finns det också en kvinna som ber, men det görs inte i samma rum.

– Det här är personer som är placerade från arbetsmarknadsenheten, de har en praktiktjänst. De har flyktingbakgrund. För att bli inkluderade i svenska samhället får de praktiktjänster för att förbättra språket och så vidare. De är inte obehöriga.

Enligt Benny Wetterberg stämmer det inte heller att bönen ska ha stört under lektionstid.

– Vi har anställda som regelbundet ber i skolorna, och då är det så att ofta kan man hitta något utrymme där det är möjligt. I Möklinta var det tidigare ett kopieringsrum som nu används för annan verksamhet. I detta fall var det ett klassrum som enligt schemat var ledigt, då hade han gått in i klassrummet och bett. Sedan var det en lärare som ville dela på sin klass och kom in precis när han höll på att avsluta sin bön, förklarar Benny Wetterberg. Han fortsätter:

– Det är en avvägning då. I det här fallet tänkte uppenbarligen läraren att ”någon minut kan jag vänta”, för det störde inte undervisningen i någon större omfattning.

Vidare ställer insändaren frågan om huruvida religiösa inslag får förekomma i skolan.

– I undervisningen får det inte förekomma religiösa inslag, men det är inte så att det är förbjudet att be i skolan. Även kristna kan ju be. Man får förstås inte förstöra undervisningen på något vis, och det var inte avsikten i det här fallet, han hade uppfattat att klassrummet var ledigt.

Benny Wetterberg riktar även kritik mot hur publiceringen av insändaren skett.

– De här falska uppgifterna, som det är, har väckt stor uppmärksamhet. Vi har fått samtal från olika delar av landet och även från media. Det får konsekvenser när falska rykten kommer igång, och ibland kan man önska att innan man publicerar insändare också gör någon form av sanningskontroll. Det hade varit lätt att göra i det här fallet, för det är så uppseendeväckande. Det hade räckt med ett telefonsamtal så hade det kunnat dementeras direkt.

Nu svarar Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare på bland annat Sala Allehanda, på kritiken.

– När det gäller insändare som vi publicerar får åsikterna stå för skribenten. Innan publicering ska sanningshalten kontrolleras och innehållet ska bedömas mot de pressetiska riktlinjerna. Här har vi publicerat falsarier, vilket är allvarligt. Jag ber om ursäkt för det. Vi ska se till att det inte sker igen.

– Denna insändare används nu som ett slagträ av rasister, vilket är beklagligt. Denna insändare har inte faktakontrollerats tillräckligt bra innan den publicerades. Här har vi uppenbarligen brustit i våra rutiner.

SA har sökt insändarskribenten utan framgång.

Chefredaktörens blogg: En insändare som inte borde ha publicerats – så hanterade vi misstaget