Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare från EU inspireras av Sala

34 lärare från sju olika europeiska länder möttes på Åkraskolan för att inspireras och lära av varandra. Skolans integration var ett hett samtalsämne, men även torkskåp och vikten av kreativa detaljer kom på tal.

Mötet skedde i samband med ett pågående Erasmusprojekt som är inne på sitt andra av totalt tre år. I tur och ordning besöker de deltagande länderna varandras skolor och nu var det Åkraskolans tur att agera värd.

– Konst och språk är temat för utbytena. Senast var vi i Finland där vi fick lära oss att dekorera med tryck. En konstform som vi sedan har tolkat och implementerat i undervisningen, berättar Helena Larsson, lärare på Åkraskolan.

Eleverna på de olika skolorna redovisar sedan vad de har gjort för varandra via bland annat Skypesamtal.

– Barnen kommer från olika länder och har olika kulturer, samtidigt så är vi alla en del av Europa och har mycket gemensamt. Det är viktigt att de får kontakt med andra ute i världen, säger Helena Larsson.

När SA besöker Åkraskolan så är de gästande lärarna fullt sysselsatta med att brodera. Steph Everett, lärare från Storbritannien, uppskattar implementeringen av praktiska element i undervisningen och menar att det är ett bra sätt att stimulera kreativitet.

Men det var utmaningarna rörande integration som samtliga lärare som SA pratade med tog upp.

– Sättet Åkraskolan hanterar den stora gruppen av barn från andra länder, med att exempelvis ge dem en introduktionskurs i svenska är jättebra. Något liknande ser vi inte i Storbritannien, berättar Victoria Uphill och tillägger sedan:

– Och torkskåpen här, sådana har jag aldrig sett förut. Dem borde vi ha!

Även skolans sjätteklassare imponerade med sina språkkunskaper.

– Våra gäster var imponerade över deras engelskakunskaper och eleverna var så glada över att få tala engelska och visa upp sin skola, säger Helena Larsson.

Maricruz Hernando arbetar som lärare i Spanien och lät sig inspireras av Åkraskolans bibliotek.

– Något som jag har uppmärksammat är känslan för detaljer här. Exempelvis kan mjukisdjuren som finns lite överallt på biblioteket väcka inspiration hos barnen. Sådant finner du inte på vår skola, berättar hon.

Åkraskolan har även låtit sig inspireras av de tidigare besöken. Helena Larsson ger ett par exempel:

– Det var det väldigt rent i skolan i Finland. Inga vuxna gick med skorna på inomhus. Vi kan ha det lite rörigt i våra korridorer och ska nu se vad vi kan göra åt det, säger Helena Larsson och tillägger att skolan i Finland också hade 45 minuters lektioner, vilket är något som hon tycker att skolan här borde försöka införa.

Nästa resa går till en skola i Rumänien.