Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Håll emot när S vattnar ur januariöverenskommelsen – Annalkande lågkonjunktur måste motas med reformer

Sverige behöver en affärsplan, skriver analytikern Henrik Mitelman i Dagens Industri (190606). Han pekar ut integrationen, brottsligheten och den svaga kronkursen som problem som behöver systematiska åtgärder, och att lösningarna regelbundet måste följas upp.

Det är inte svårt att hålla med. Kriminaliteten är i kombination med polisens bristande resurser – och fler som lämnar polisyrket – en stor utmaning som det inte finns några politiska genvägar förbi.

Detsamma gäller integrationen, ett område där regeringen och C och L förvisso är överens om ett antal reformer som kan göra situationen bättre.

Kronkursen kan verka som ett liknande problem som behöver riktade åtgärder, men det är mer troligt att vår svaga valuta snarare är ett symptom på djupare problem i ekonomin.

Tudelningen på arbetsmarknaden, där unga utan gymnasieutbildning och personer med utländsk bakgrund har svårt att ta sig in, är ett av dem.

Kostnader för löner och skatter har avgifter stigit mer än i omvärlden vilket tillsammans med låg kronkurs sänkt omvandlingstrycket i näringslivet och lett till svag produktivitetsutveckling.

Någon kan invända att det trots allt går hyggligt för Sverige. Trots låg tillväxt per capita ser många indikatorer rätt bra ut. Såväl BNP-tillväxten som investeringarna pekar åt rätt håll.

Det är dock viktigt att komma ihåg att vi befinner oss på toppen av en högkonjunktur. Att man kan ändå kan se strukturella problem trots att ekonomin borde gå för fullt är i sig oroande.

En lågkonjunktur, eller ännu värre en kris, förvärrar situationen drastiskt. Mats Persson, riksdagsledamot för L, visade i en rapport häromåret att de grupper som redan nu har svårt att få jobb i genomsnitt tappar nio procentenheter mellan konjunkturtoppen och -botten.

Om det händer även nästa gång innebär det att ytterligare 250 000 människor kommer att bli arbetslösa – att jämföra med dagens totala arbetslöshet på runt 340 000 personer.

Ett annat sätt att se på det är alltså att arbetslösheten i utsatta grupper redan idag är alarmerande hög med tanke på konjunkturläget.

Om vi inte genomfört nödvändiga reformer innan nästa långvariga lågkonjunktur kommer Sverige att stå inför verkligt allvarliga problem.

Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L stakar ut en del bra förändringar. Men innan vi vet hur långtgående reformerna blir i fråga om exempelvis arbetsrätten är det svårt att säga om det räcker.

Den utlovade skattereformen lovar många goda effekter, men finansminister Magdalena Andersson (S) har låtit meddela att skattetrycket totalt inte kommer att sänkas. Därmed finns inga garantier för att företagens konkurrenskraft förbättras rejält.

Om S planerar att bromsa på fler områden, och vattna ur de förslag som C och L drivit igenom i överenskommelsen, lär resultatet bli detsamma: stagnation istället för tillväxt, och riktigt svaga förutsättningar inför en annalkande lågkonjunktur.

Joakim Broman

Anmäl text- och faktafel