Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Donald Trump får mindre utrymme för solospel

Annons

Hur minska splittringen i USA?

President  Donald Trump ogillar kritisk granskning och ser medier som fiender.         Foto: TT

Det är väldigt många val i USA. I Sverige är det bara riksdags-, landstings- och kommunval val vart fjärde år, och därutöver EU-val vart femte.

I USA kan det däremot vara väl mycket att välja mellan. Presidentval vart fjärde år, en tredjedel av senaten vartannat år, hela representanthuset vartannat år. Val till guvernör, som motsvarar presidenten i delstaterna, delstatsförsamlingar och lokala styrelser. På många håll också folkomröstningar och val av domare.

Det är svårt att hålla reda på alla val. Valsedlarna blir långa och kan uppfattas som krångliga. Där finns också mindre av medborgerlig "röstplikt" än i nordiska länder. Det är nog ingen slump att Minnesota, där många har nordiska rötter, brukar ha högst valdeltagande i USA.

Det är svårt att hålla reda på alla val. Valsedlarna blir långa och kan uppfattas som krångliga.

Nu var det "mellanårsval", det vill säga det var inte presidentval. Men det har ändå fått väldig uppmärksamhet. Inte minst i Sverige.

Då brukar presidentens parti gå tillbaka. Så blev det också , men det var ingen jordskredsseger för Demokraterna. De vann majoriteten i representanthuset, men Republikanerna gick fram i senatsvalet. Mycket beroende på att de låg bra till i flera av de delstater där det var senatsval den här gången. Demokraterna vann också några guvernörsposter, men färre än de hade hoppats.

Före valet hade Republikanerna presidentämbetet med Donald Trump, samt majoriteten i kongressens båda kamrar. De gav möjlighet att utse domare i det politiserade amerikanska domstolsväsendet. Republikanerna hade också flest guvernörer, och majoritet i många delstatsförsamlingar.

Nu har det blivit mer av balans och maktdelning. USA tycks dock förbli splittrat i bestämda motståndare och anhängare till president Trump.

Nu har det blivit mer av balans och maktdelning. USA tycks dock förbli splittrat

Det verkar som Demokraterna främst vann i medelklassområden i förorterna. Där kan marginalväljare, ofta kvinnor om vi ska tro analytikerna, ha röstat på Demokraterna för att de inte gillar Donald Trumps hårda retorik och politik. Ett sådant exempel var en förort till Minneapolis, där min fru och döttrar (alla medborgare i USA) hade rätt att rösta.

Demokraterna har dock svårt att hålla ihop sin gamla allians av fackföreningsanslutna arbetare, många minoritetsväljare och välutbildade livsstilsliberaler. Liksom Socialdemokraterna i Sverige tappar de tidigare kärnväljare till högerpopulister (SD här, Trump där).

Liksom Socialdemokraterna i Sverige tappar de tidigare kärnväljare till högerpopulister (SD här, Trump där).

Där finns drag av identitetspolitik, Demokraterna tror sig vinna genom att minoriteterna växer och ska bli majoritet. Argument från och representation av vita män avfärdas just för att de är vita män kan öka motsättningar och ge Trump vind i seglen.

Alltfler amerikaner säger sig misstro medier och har tappat tron på att de kan vara, eller sträva efter att vara, objektiva. Det utnyttjar demagoger som Donald Trump med angrepp på journalister och ständigt tal om "fake news".

På liknande sätt tänker identitetspolitiker till vänster: Det viktiga är inte vad som sägs utan vem som säger det. Resultatet blir ökad polarisering, mer misstro och svårare att nå nödvändiga kompromisser.

På liknande sätt tänker identitetspolitiker till vänster: Det viktiga är inte vad som sägs utan vem som säger det.

Partierna i USA behöver vara attraktiva också för mittenväljare. Demokraterna står inför ett vägval, där de borde lyfta fram frågor som bättre välfärd, sjukvård eller utbildning. Frågor som enar snarare än splittrar.

Så motsättningar kvarstår, men det är bra att Republikanernas totala dominans har brutits. Nu kan Representanthusets majoritet hålla efter president Trump. Det behövs.

Anmäl text- och faktafel

Annons